Fairtrade ijs proeven? Kom op 11 mei naar de Hamershof!
Fairtrade ijs proeven? Kom op 11 mei naar de Hamershof! Werkgroep Fairtrade Gemeente Leusden

Bananasplit in Leusden

3 mei 2019 om 20:15 lokaal Deel je nieuws

Het is deze week weer Fairtrade Week, een week waarin de wereldwinkel, supermarkten en een aantal horeca-ondernemers in Leusden aandacht vragen voor eerlijke handel. Het thema is deze keer: bananen. In veel supermarkten zijn de eerlijke geproduceerde versies dan ook in de aanbieding. Maar er is méér: op zaterdag 11 mei kan het winkelend publiek op ’t Plein fairtrade chocolade-fonduen met bananen én trakteert de werkgroep Fairtrade Gemeente Leusden op ijs van een bekende lokale producent.

Lokaal is ook fairtrade

‘Het beeld van fairtrade producten is dat ze van ver komen. Bananen uit Latijns-Amerika, cacao uit Afrika of de Filipijnen, sieraden uit Vietnam,’ licht Chieni Wassink van de Werkgroep Fairtrade Gemeente Leusden toe. ‘Strikt genomen krijgen ook alleen die producten het predicaat ‘fairtrade’. Maar ook wat lokaal wordt geproduceerd, kan “eerlijke handel” zijn. Het gaat erom dat in de hele keten van een product de principes van fairtrade worden toegepast.’ Dat betekent onder meer goede arbeidsomstandigheden, een eerlijk loon en oog hebben voor de invloed van de productie op het milieu. ‘Als werkgroep Fairtrade Gemeente Leusden vragen we daarom ook aandacht voor lokale producten die aan deze criteria voldoen.’ De werkgroep serveert het ijs tussen 11 en 15 uur.

Een banaan in de raad

De werkgroep Fairtrade Gemeente Leusden wil inwoners, ondernemers en organisaties in de gemeente Leusden bekend maken met eerlijke handel en duurzaamheid. Omdat de gemeente Leusden de titel ‘Fairtrade Gemeente’ voert, is het belangrijk dat de gemeente zelf dit ook ondersteunt. Jaarlijks voert de werkgroep daarom een gesprek met de burgemeester en verantwoordelijke ambtenaar om te kijken wat de gemeente Leusden als organisatie kan doen. ‘In het gemeentehuis gebruiken we natuurlijk al fairtrade koffie en thee’, zegt de verantwoordelijke ambtenaar namens de gemeente. ‘Als relatiegeschenken zoeken we passende producten en ook kijken we in hoeverre de principes van fairtrade opgenomen kunnen worden in de aanbestedingen die we doen. Voor de nieuwe exploitant van onze kantine zal het in elk geval een vereiste worden.’

Nog niet alle ambtenaren en gemeenteraadsleden zijn zich bewust van de ambities die horen bij de titel Fairtrade Gemeente. Daarom krijgen zij in de Fairtrade Week een eerlijke banaan aangeboden met wat achtergrondinformatie. De werkgroep hoopt dat in de volgende fairtrade week meer organisaties dit praktische voorbeeld zullen volgen.

Moederdag

De laatste dag van de Fairtrade Week valt precies vóór moederdag. Voor wie niet weet wat dit jaar nu weer te kopen: met eerlijk ijs, duurzame chocola en fairtrade bananen maak je een heerlijk toetje: de banana split. Snijd een banaan doormidden, leg er bolletje vanille-ijs tussen en garneer met gesmolten chocolade.

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie