Bloemenweelde in Heuvelrugtuin
Bloemenweelde in Heuvelrugtuin CC Public Domain

Gezocht: Heuvelrugtuiniers

6 mei 2019 om 12:07 lokaal Deel je nieuws

Woon je op de Utrechtse Heuvelrug en heb je een tuin? Dan nodigt de Natuur en Milieufederatie Utrecht (NMU) je graag uit om daar een ‘Heuvelrugtuin’ van te maken: een natuurlijk ingerichte tuin, met bijvoorbeeld weinig tegels en veel streekeigen planten, met kasten voor vogels en bijen, en zonder gebruik van gif. De NMU gaat samen met partners, gemeenten en bewoners aan de slag om Heuvelrugtuinen te maken. Dus komen wij graag nu alvast in contact met jou als bewoner!

De provincie Utrecht heeft een bijzonder natuurgebied, het Nationaal Park Utrechtse Heuvelrug. Anders dan in de meeste nationale parken in Nederland wonen er in dit park veel mensen – waarvan er de nodige een tuin(tje) hebben. Wat is er voor hen nou mooier dan een stukje ‘eigen’ nationaal park in hun achtertuin, waar je de deur niet voor uit hoeft? Dat kan door van jouw tuin een Heuvelrugtuin te maken!

Een heuvelrugtuin is een natuurlijk ingerichte tuin, bijvoorbeeld met zo min mogelijk tegels en juist veel groen. Een tuin met kasten voor vogels en bijen, met streekeigen planten en zonder gebruik van gif. Moeilijk? Helemaal niet! Kleine tuin, geen groene vingers of een klein budget? Ook dan kun je van je tuin een Heuvelrug tuin te maken.

Bovendien gaat de NMU je erbij helpen. In een nieuw project gaan we samen met verschillende partners en gemeenten aan de slag met bewoners om Heuvelrugtuinen te maken. We zoeken nu bewoners, bewonersinitiatieven, gemeenten en andere partijen die hieraan mee willen doen. Het zoekgebied bestaat uit de Heuvelrug gemeenten: Utrechtse Heuvelrug, Zeist, De Bilt, Woudenberg, Rhenen, Baarn, Soest, Amersfoort, Leusden en Veenendaal.

Zo creëren we samen meer natuurwaarde voor het nationaal park. Maar het is natuurlijk ook gewoon hartstikke fijn toeven in zo’n tuin, en we dragen bij aan het vasthouden van water en aan schoon drinkwater in de grond.

Het project start eind 2019, begin 2020. De aanpak voor het project wordt momenteel nog verder uitgewerkt. De NMU daarom inventariseert nu alvast wie er mee zou willen doen.

Dus: Wil je een stukje nationaal park in je eigen achtertuin? Dan komen wij graag nu alvast met je in contact!

Meld je en neem contact op met Jeannine van Bree, j.van.bree@nmu.nl, tel. 030-2567350, www.nmu.nl .

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie