José Huurdeman vertelt in het Zincafé over Leusden in de Tweede Wereldoorlog
José Huurdeman vertelt in het Zincafé over Leusden in de Tweede Wereldoorlog Studio Herder

Hoe gastvrij was Leusden in de Tweede Wereldoorlog? En nu?

2 januari 2020 om 12:35 Maatschappelijk Deel je nieuws

De Leusdense schrijfster José Huurdeman vertelt in het Zincafé van maandag 13 januari om 20 uur  in Theater De Tuin over Leusden en de Leusdenaren in de Tweede Wereldoorlog. Ze doet dit aan de hand van haar boek ‘Ondergronds in de Tweede Wereldoorlog - Verhalen uit de Gelderse Vallei, Veluwe en Krimpenerwaard’ dat in april 2019 verscheen. Voor dat boek pleegde ze onderzoek en hield ze een aantal interviews.

Verbindende schakel in Huurdemans boek zijn de verhalen van verzetsmensen die uit Leusden afkomstig of daar actief waren. Uit de verhalen blijkt dat het verzet in onze regio zeer actief was.

Wist u dat veel inwoners met gevaar voor eigen leven Joodse vluchtelingen opnamen? Dat er vanuit Leusden een pilotenlijn actief was en dat er dan ook in boerderijen gestrande geallieerde militairen (in de volksmond piloten genaamd) waren verstopt? In Leusden waren ook vier afwerpterreinen in gebruik voor wapendroppings, bestemd voor het gewapend verzet.

Ook wordt duidelijk dat inwoners van de gemeente Leusden talloze vluchtelingen opvingen. Vanaf oktober 1944 herbergden iedere boerderij, iedere woning in Leusden en Stoutenburg maandenlang evacués. Deze vluchtelingenstroom was het gevolg van de Duitse reactie op de Operatie Market Garden. De evacués kwamen onder andere uit Arnhem, Wageningen, Renkum en Bennekom.

Wat kunnen wij leren uit deze verhalen voor de gastvrijheid van nu? Een vrijwilliger van Gastvrij Leusden licht dit na de pauze toe.

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie