Stoelenmatten is een mooi ambacht
Stoelenmatten is een mooi ambacht Ambachtshoeve.nu

Leren stoelen matten of vogels herkennen bij de Ambachtshoeve

19 januari 2020 om 12:55 Evenementen Deel je nieuws

De Ambachtshoeve organiseert cursussen, workshops, excursies en lezingen over ambachten. Op zaterdag 8 februari start een (gratis) reeks van vijf zaterdagen vogelwandelingen rondom Leusden en op vrijdag 14 februari start een cursus stoelen matten. Kijk voor alle cursussen en activiteiten op www.ambachtshoeve.nu.

Je kunt je via deze website ook direct opgeven voor één van deze cursussen of meer informatie vinden over de Ambachtshoeve.  En houdt ons in de gaten want binnenkort kun je ook deelnemen aan een workshop vachtvilten, lezingen bijwonen of meedoen aan de basisgroep smeden.

Vanaf zaterdag 8 februari: vogels kijken en  herkennen

Altijd al meegenomen willen worden in de wondere wereld van vogels? Dan is dit je kans. Op zaterdag 8 februari start een reeks van vijf vogelexcursies. Alle excursies zijn gratis en zijn op zaterdag 8 februari, 14 maart, 4 april, 9 mei en 13 juni. Neem je eigen verrekijker mee en ga samen op pad. De excursies starten met een kop koffie/thee op Hoeve Groot Zandbrink (Postweg Leusden). 

Elke wandeling heeft een ander thema. Op 8 februari bekijkt u vogels in akkerranden en zaadeters in de omgeving van Hoeve Groot Zandbrink o.l.v. Theo Greefhorst en Kees van Wegen. Zaterdag 14 maart staat in het teken van standvogels en teruggekeerde trekvogels. Op 4 april ontmoet je weidevogels, mogelijk langs de Modderbeek. Op zaterdag 9 mei help je mee om zangvogels te tellen in Hardeveld en zaterdag 13 juni staat in het teken van roofvogels in Moorst en Hardeveld. 

Vrijdagen 14, 21 en 28 februari: cursus stoelen matten  

Wil je meer leren over biezenteelt, de verweking en zelf leren om te ‘matten’? Geef je dan op door deze workshop in drie dagen (van 9 – 15.30 uur). Docent Hendrik Ruitenbeek is een zeer ervaren biezenmatter en weet veel van de achtergronden. 

In het rivieren gebied groeien verschillende soorten biezen zoals de driekante bies de heen-, of zeebies en de mattenbies. De laatste is geschikt voor het maken van de zitting van stoelen. De mattenbies wordt wel twee meter en heeft een ronde dikke stengel met en sponsachtige structuur. Biezen groeien op kale slikken en worden vanaf half juni geoogst en na bewerking benut voor het maken van manden en het ‘matten’ van stoelzittingen. 

Kosten (voor materialen, kofie/thee): 90 euro voor 3 dagen Neem zelf je lunch mee!

Meld je aan en ontwikkel jouw vakmanschap 

Vanuit de Ambachtshoeve worden cursussen, workshops, lezingen en andere activiteiten aangeboden om meer te leren of aan de slag te gaan met ambachten. Iedereen kan hier aan mee doen. Kijk op www.ambachtshoeve.nu voor alle informatie en om je direct aan te melden. 

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie