St. Hubertusjacht bij Hotel den Treek, 1987.
St. Hubertusjacht bij Hotel den Treek, 1987. Frans van Loenen

Historisch Kijkcafé over de St. Hubertusjacht

16 september 2020 om 21:02 Lokaal/Evenementen Deel je nieuws

Dinsdagmiddag 6 oktober is er weer een kijkcafé, met dit keer de St. Hubertusjacht als thema. 
Voordat je ze ziet, hoor je het opgewonden, aanzwellend geluid. Achter foxhounds jagen ruiters door weilanden, bossen en over de heide. Zij vallen op met hun rode en donkerblauwe jassen, hun cap of hoge hoed, witte handschoenen en rijbroek en zwarte laarzen. De meute volgt het uitgezette spoor van een in vossenurine gedrenkte lap, de slip, en aan het eind van elke ’run’ wacht hen een koeienpens, de zogenaamde ‘kill’. De St. Hubertusjacht werd tot voor kort in het bos- en heidegebied van Den Treek gereden. 

 

Verschillende plaatsen in het land kennen hun slipjachten ‘achter het spoor van de vos’. De jacht in Leusden gaat het verst terug en werd voor het eerst gereden in 1919. Honderd jaar later wordt het seizoen van de Koninklijke Nederlandse Jacht Vereniging nog steeds elke eerste zaterdag van november geopend met dit kleurrijke evenement. 

 

Deze St. Hubertusjacht is het onderwerp van het Kijkcafé. De Historische Kring Leusden presenteert aan de hand van afbeeldingen en verhalen de geschiedenis en achtergrond van deze slipjacht. Veel leidinggevende personen binnen de jachtvereniging woonden in Leusden, zoals Sjef Gilissen die aan de Buurtweg de St. Hubertushof liet bouwen. In Den Treek-Henschoten werd het hele jaar door geoefend met de jachthonden. De kennel bevond zich vanaf het begin in Leusden. 

 

Het kijkcafé wordt op dinsdag 6 oktober gehouden in boerderij Nieuw Langebeek van de Bibliotheek Leusden (bij Winkelcentrum de Hamershof). De laatste keer, in februari, was de belangstelling overweldigend en de ruimte overvol. Daarom is vooraanmelding nu noodzakelijk, zeker in deze coronatijd. Dat kan via de website van Bibliotheek Eemland.

In het boerderijgedeelte van Bibliotheek Leusden passen maximaal 20 personen. Er zijn twee presentaties van ongeveer een uur, met begintijden half twee en drie uur. Vol is vol, maar bij meer belangstelling kan het kijkcafé worden herhaald in begin november. 

 

Plaats: De Bibliotheek Leusden, Hamersveldseweg 77 (in de Hamershof).
Dinsdagmiddag 6 oktober 13.30-14.30 en 15.00-16.00 uur. 
Vooraanmelding verplicht via www.bibliotheekeemland.nl onder actueel/agenda.
 

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie