Afbeelding
BDU Media
Ingezonden

Zonnepanelen in Leusden: de feiten

20 september 2021 om 13:16 Opinie Deel je nieuws

Vorige week stond er een stuk over zonnepanelen in de Leusderkrant dat ik als ongenuanceerd, onjuist en suggestief ervaar.  Ik hou van kritische stukken, maar dan moet het hout snijden.

Ik het artikel staat dat het om duizend hectare Leusdense zonnepanelen gaat. Maar het gaat om 300 à 400 ha, en vier windturbines (regionale afspraken).

Leusden wil in 2040 energieneutraal zijn (niet 2030!). En in 2050 gasloos. Na de zomer wordt gesproken met jongeren, grondeigenaren en gebruikers van grond in het buitengebied. Om te zien of die ambitie reëel is in het buitengebied, dat groter is dan alleen Achterveld. In het voorjaar is al een online gedachtewisseling geweest en de resultaten worden voorgelegd aan de gemeenteraad. Met de conclusies die het college wil trekken. De gemeenteraad mag hierop reageren en uiteindelijk beslissen. Lijkt me een normale gang van zaken.

Het agrarisch areaal zal in de toekomst hoe dan ook afnemen. Misschien kan een deel voor zonne-energie benut worden. Dat is aan eigenaren. Je kunt zonnevelden aanleggen op kruiden- en bloemenrijke graslanden. Prima voor natuurontwikkeling.

Het roodomrande gebied is circa 1250-1300 hectare groot inclusief bebouwing in Achterveld en omstreken. Het lijkt dat de kaartmaker wil suggereren dat heel Achterveld belegd wordt met 1000 hectare zonnepaneel. Dat is apekool. Het is volgens mij een gebied waarbinnen gezocht wordt naar mogelijkheden voor zonnepanelen. Maar geen 1000 hectare en niet de gehele taakstelling van de gemeente.

Ik ben blij te wonen in een gemeente die tijdig nadenkt over een duurzame toekomst. Dat vergt inzet van ons allen en dat je keuzes moet maken. Niet over de rug van anderen maar beginnen in je eigen omgeving. Alles oplossen met windmolens op zee is, binnen de beoogde periode niet haalbaar. Productie van groene waterstof op zee duurt nog langer. 

Ik weet zeker dat de Leusdense bevolking verstandig is en het gemeentebestuur kritisch volgt, maar wel reëel.

Marie-José Verheugen, Leusden.

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie