Vrijwillige belastinginvullers leveren mooie prestatie

18 mei 2020 om 16:32 Nieuws Deel je nieuws

 

Ondanks de corona maatregelen hebben de vrijwilligers belastinginvullers van de ouderenbonden en het Sociaal Maatschappelijk Steunpunt (SMS) ruim 300 inwoners kunnen helpen met de belastingaangifte.  

Elk jaar verzorgen vrijwilligers van de ouderenbonden en SMS de belastingaangifte voor ouderen en (kwetsbare) inwoners. Dat doen ze op afspraak op verschillende locaties in de gemeente. In 2019 hielpen ze zo ruim 360 inwoners met de aangifte inkomstenbelasting. Lariks verzorgt de coördinatie hiervan. Zo is de dienstverlening een mooie combinatie van informele en professionele ondersteuning aan inwoners van de gemeente Leusden. 

Corona tijdens piekdrukte

Net toen dit jaar de piekperiode van afspraken was, werden de corona maatregelen afgekondigd. Alle afspraken moesten worden afgezegd en er moesten andere oplossingen worden bedacht. De vrijwilligers gingen voortvarend aan de slag. In overleg met de coördinator van Lariks werd een aangepaste werkwijze ontwikkeld. De vrijwilligers hebben vervolgens eerst zelf hun klanten gebeld om deze werkwijze en eventuele zorgen of obstakels te bespreken. Voor een kleine groep mensen bleek het niet haalbaar om op afstand de aangifte in te vullen. Voor hen is uitstel aangevraagd en wordt een nieuwe afspraak gemaakt wanneer de richtlijnen dit toelaten. Het merendeel van de aangiftes is wel op afstand afgerond. Telefonisch werden alle zaken besproken en door het gebruik van machtigingscodes konden de invullers met toestemming van de klanten op afstand aan de slag. De vrijwilligers werkten vanuit huis en hebben de klanten de aangifte schriftelijk toegestuurd of gebracht. 

Wethouder onder indruk

Fiona Kröder (consulent Lariks): "Als Lariks willen wij een groot compliment geven aan alle invullers! Hartelijk dank voor jullie flexibiliteit en inzet!" Ook wethouder Erik van Beurden is onder de indruk: “Wat een mooi resultaat. Onder deze omstandigheden iedereen toch kunnen helpen bij haar of zijn aangifte vind ik echt een prestatie. Mooi dat in deze tijd SMS en ook onze andere vrijwilligersorganisaties zoveel inzet en veerkracht laten zien!”

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie