De Snuffelfiets sensor
De Snuffelfiets sensor nvt

Online evenement over experiment Snuffelfiets: fietsend meten met sensoren

18 januari 2021 om 15:00 Lokaal Deel je nieuws

Sinds juni 2019 brengen ruim 500 inwoners in de provincie Utrecht met een meetkastje op hun fiets de luchtkwaliteit op hun fietsroutes in kaart. Na 1,5 jaar data verzamelen met deze zogeheten Snuffelfietsen is het tijd om de balans op te maken.  Op zaterdag 23 januari organiseert de provincie een online evenement van 13.00-16.30 uur waarin met betrokkenen wordt teruggeblikt en vooruitgekeken. Iedereen kan deelnemen door zich aan te melden via onderstaande link.

De provincie Utrecht heeft als doel om fietsen te stimuleren én ervoor zorgen dat de luchtkwaliteit in de provincie zo optimaal mogelijk is.

Gedeputeerde Rob van Muilekom: “Goede luchtkwaliteit is voor iedereen van groot belang. Daar werken we als provincie hard aan in de Uitvoeringsagenda Gezonde lucht. Een van de thema’s daarin is het meten met sensoren. Met de Snuffelfiets zetten onze inwoners zich in voor een goede luchtkwaliteit en dat creëert ook het nodige draagvlak.”

Meten met sensoren

Om te bepalen hoe geïnvesteerd moet worden om fietsroutes zo gezond mogelijk te maken is het onder andere nodig inzicht te krijgen in fietsgedrag: hoe fietsen mensen, waar fietsen ze en hoe is de luchtkwaliteit onderweg? In het experiment Snuffelfiets wordt dit gemeten met sensoren. Met een kastje aan het stuur wordt de route in kaart gebracht en de luchtkwaliteit onderweg gemeten. De zo verzamelde gegevens kunnen overheden helpen bij het verbeteren van de infrastructuur voor fietsers en het ontwikkelen van meer groene fietsroutes.

Samenwerking

In het Snuffelfietsproject werkt provincie Utrecht samen met provincie Gelderland, gemeenten, inwoners, technologiebedrijven en kennisinstellingen. Het meetkastje is ontwikkeld door SODAQ, het RIVM beoordeelt en analyseert de data en Civity presenteert de data in actuele kaarten op hun dataplatform. De data zijn voor iedereen beschikbaar en kunnen onder andere worden gebruikt voor onderzoek en beleid.

Presentatie resultaten in online evenement

Na 1,5 jaar zijn er door de 500 deelnemers heel wat kilometers gefietst en data verzameld. Tijd om de balans op te maken. De provincie Utrecht organiseert daarom een online evenement op zaterdag 23 januari van 13.00 tot 16.30 uur. Er is van alles te bekijken en beluisteren en er zijn verschillende verdiepingssessies. De provincie Utrecht gaat door met project Snuffelfiets. In het evenement wordt meer verteld over het vervolg.

Programma en aanmelden: www.provincie-utrecht.nl/snuffelfiets

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie