Bas van Os sprak in het Zincafé over een nieuwe economie
Bas van Os sprak in het Zincafé over een nieuwe economie Frits Raaijmaakers

Geloof, hoop, en liefde in de economie

11 oktober 2021 om 12:12 Lokaal Deel je nieuws

Bedrijfskundige en theoloog Bas van Os begon zijn voordracht in het Zincafé op 4 oktober 2021 bij Frits Goldschmeding. Deze oprichter van Randstad Uitzendbureaus werd door zijn zakelijk succes heel rijk. In 2015 bracht hij zijn vermogen onder in de ANBI-stichting  ‘Mens, werk en economie’. Doel van die stichting is om liefde en medemenselijkheid terug te brengen in de samenleving.

De laatste jaren komt ook uit wetenschappelijk onderzoek het inzicht naar voren dat de mens een eerlijke verdeling wil en niet alleen eigen belang najaagt: ‘wat beter is voor de ander, is ook goed voor mij.’

Van Os haalde in zijn voordracht ook een dialoog uit de antieke oudheid aan. Xenophon spreekt over zijn economische opvattingen. Socrates stelt daar voortdurend vragen bij. ‘Je moet goed voor je huishouding  zorgen, maar hoort daar dan ook iemand bij die jou minder goed gezind is? Wat gebeurt er als je die vertrouwen schenkt?’ Daarmee bracht hij toen al economische vanzelfsprekendheden aan het wankelen. De boodschap is dat je vooral zelf moet nadenken of vanzelfsprekendheden wel kloppen.

In het mede door Van Os opgerichte Erasmus Economics and Theology Institute in Rotterdam werken economen met theologen en filosofen samen op gebieden als menselijke waardigheid, betekenisvol werk en liefde als drijfveer. Voor studenten economie kan dat hun visie op het vak verbreden.

In het kader van de coronapandemie waarschuwde Van Os tegen het gebruik van oorlogstaal in het beleid voor ongevaccineerden. Na een brede solidariteit in het begin van de pandemie wijzen de nieuwste ontwikkelingen op een zich verdiepende kloof in de samenleving. Een dienende overheid moet daar zeer alert op zijn.

Een boeiende avond in het Zincafé.

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie