Jack Steeghs , landbouwpastor
Jack Steeghs , landbouwpastor Jack Steeghs

Zincafé over De landbouw in de beklaagdenbank

22 november 2021 om 11:21 Lokaal Deel je nieuws

Jack Steeghs gaat in het Zincafé van 29 november om 20 uur in Theater De Tuin met de aanwezigen in gesprek. In een vorig leven was hij varkenshouder in Brabant, tegenwoordig is hij pastoraal werker in een Gelderse plattelandsparochie. Steeghs neemt ons mee op de reis van zijn leven. Beginnend bij zijn geboorte en opgroeien als enig kind op een gemengd boerenbedrijf op het Brabantse zand. Een levensweg met diverse keuzemomenten. Het belangrijkste besluit dat Steeghs al op relatief jonge leeftijd neemt is het stoppen met het van zijn ouders overgenomen boerenbedrijf. Een besluit met pijn in zijn hart, want een geliefd leven dat hem een vertrouwde basis meegeeft.
Een tweede besluit volgt na een zevenjarige theologiestudie en meerdere jaren praktijkervaring. De beloofde toekomst in de kerk blijkt aanvankelijk tegen te vallen. Wat doe je dan als mens, wanneer inmiddels de weg terug is afgesloten en je toekomst niet brengt wat ze belooft?

Vanuit genoemde breuklijnen is Steeghs een ervaringsdeskundige. Hij noemt zijn aandacht voor landbouw: boerenpastoraat. “De landbouw is een sterk verzakelijkte sector geworden. Het gezinsbedrijf is geëvolueerd. Veel te weinig aandacht is er voor de mens achter de ondernemer. De vertrouwde coöperaties zijn tegenwoordig behartigers van groeiende economische belangen die nauwelijks toekomen aan levensvragen en ethische kwesties. Als er iets speelt heeft de boer het gedaan”.

U bent van harte welkom. U meldt zich bij voorkeur tevoren aan door een e-mail te sturen met uw naam en het aantal deelnemers naar nieuwsbrief.zincafe@gmail.com. U betaalt ter plekke een bijdrage van € 5 (of vrijwillig meer), bij voorkeur contactloos via pin of GIVT, desnoods contant. Bij Theater De Tuin is op dit moment het tonen van de Corona QR code verplicht.

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie