De Frederik van Eedenlezing is een jaarlijkse traditie.
De Frederik van Eedenlezing is een jaarlijkse traditie. Glenn Albrecht Doug Gimesya

Lezing milieufilosoof Glenn Albrecht bij ISVW Leusden

31 maart 2024 om 13:00 Activiteiten

LEUSDEN De mensheid gaat naar een tijd waarin mens, natuur en techniek een nieuwe balans met elkaar moeten creëren. Dit nieuwe tijdperk, het Symbioceen, is onderwerp van de jaarlijkse Frederik van Eedenlezing bij de Internationale School voor Wijsbegeerte (ISVW), die dit jaar wordt gegeven door milieufilosoof Glenn Albrecht.

Hoe is onze verhouding tot de aarde? Niet zo best volgens Albrecht: niet alleen bedreigt de mens de aarde met een uitputting en kaalslag maar ook de stress die dit bij mensen en dieren teweegbrengt is aanzienlijk. Daarom moeten we toe naar een nieuw tijdperk, het Symbioceen. Dat is het uitgangspunt voor de Frederik van Eedenlezing van dit jaar. 

De Australische milieufilosoof Glenn Albrecht is de bedenker van deze term en is daarom uitgenodigd door de ISVW (Internationale School voor Wijsbegeerte) om naar Leusden te komen. Glenn Albrecht  is  filosoof en milieu-activist. Voor zijn werk verzint hij nieuwe woorden voor een nieuwe wereld. Het Symbioceen is het tijdperk waarin mens, natuur en techniek een nieuwe balans met elkaar creëren. Ook introduceerde Albrecht de term solastalgie, de emotie die gepaard gaat met de verandering van iemands vertrouwde omgeving als gevolg van milieuschade.

DENKER

De Frederik van Eedenlezing wordt gehouden op de ISVW in Leusden en heeft als titel Transformation to the Symbiocene. De Frederik van Eedenlezing is een jaarlijkse traditie waarvoor de ISVW een grote internationale denker, die actief bijdraagt aan het publieksfilosofische debat, uitnodigt op het landgoed. Wouter Kusters, filosoof, taalwetenschapper en schrijver, leidt de lezing in. 

AANMELDEN 

De ISVW is opgericht in 1916. De school heeft geen winstoogmerk en heeft als doel filosofie te bevorderen.

De Frederik van Eedenlezing met Glenn Albrecht wordt mogelijk gemaakt door de Vereniging Vrienden van de ISVW en wordt gehouden op woensdag 17 april 2024. Aanvang om 19.30 uur en het einde van de lezing wordt verwacht om 21.30 uur. Vervolgens is er aan de bar gelegenheid met elkaar van gedachten te wisselen. De voertaal is Engels. Deelname kost 35,- euro. Aanmelden kan via: www.isvw.nl.

ISVW
Dodeweg 8
3832 RD Leusden
www.isvw.nl

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie