Afbeelding
Joëlle Kelderman
Column

Allemaal op de fiets

21 oktober 2021 om 11:16 Column Columns Peter Sneep

Het was vorige week even spitsuur op het Eiberpad. Er reed een meneer op een scootmobiel, er liep een mevrouw met twee honden, er kwamen mij twee wandelaars tegemoet en er kwamen twee scholieren aanfietsen. Allemaal op het hetzelfde moment. Het werd goed opgelost. Iedereen gaf elkaar de ruime en er werd vriendelijk gegroet.

Het Eiberpad is een smal verhard fietspad in de wijk Alandsbeek, dat loopt van de Alandsdam, langs Jacco’s cafetaria naar de rotonde Middenweg-Noorderinslag. Ernaast, aan de kant van de Travertijn, staan struiken en tussen de struiken en de tuinen loopt nog een onverhard rood voetpad. 

Die man in de scootmobiel had misschien niet op het fietspad mogen rijden, maar het rode gravelvoetpad is voor hem ongeschikt om over te rijden. 

Misschien is er een beetje geld over om ook in het buitengebied een paar leuke fiets- en wandelpaden aan te leggen, gewoon voor het vertier

De wandelaars en de mevrouw met de hond hadden misschien niet op het fietspad mogen lopen, maar het had flink geregend en het voetpaadje lag vol plassen. Allemaal dus over het fietspad. Gelukkig ging het goed. Het is trouwens niet de eerste keer dat het passen en meten is op het Eiberpad.

Tijdens het voorval dacht ik aan de plannen van de gemeente Leusden. De gemeenteraad is eind vorige maand akkoord gegaan met de hoofdlijnen van een nieuw mobiliteitsplan. Alle raadsleden stemden voor. In het plan krijgt de fiets, al dan niet elektrisch voortbewogen, een hoofdrol. Leusden stopt 4,5 miljoen euro in betere wegen en dus ook fietspaden. Als de plannen werkelijkheid zijn geworden, moet de fiets in altijd het snelste vervoermiddel zijn om binnen de gemeente van de ene plek naar de andere te gaan. Dat is mooi nieuws.

Misschien is er een beetje geld over om ook in het buitengebied een paar leuke fiets- en wandelpaden aan te leggen, gewoon voor het vertier. Want vertier is goed voor de mens. Wij gaan graag een stuk wandelen in landgoed Stoutenburg. Hemelsbreed is dat vanaf ons huis nog net geen twee kilometer, maar op de fiets is het maar liefst zes kilometer, drie keer zo veel dus. Je kunt er nu alleen via de Horsterweg komen. Misschien zijn er al lang plannen voor zo’n leuk fietspad, of voor geweest. Misschien willen de boeren dat helemaal niet. Ik zou ook wel een pad willen vanaf de Cohensteeg in de richting van de Lapeerseweg. Maar laat ik stoppen met dagdromen, want er zijn grotere problemen, zoals de soms gevaarlijke situaties tussen fietser en voetgangers op de Biezenkamp. Ik heb geen idee hoe je dat zou moeten oplossen.

Ik hoop eigenlijk dat dat smalle fietspad van het Eiberpad er gewoon blijft. Het levert dan misschien heel soms een kleine ergernis op, maar het is zo’n prachtig pad. Je kunt er leren met elkaar om te gaan en te geven en nemen in het verkeer.

Peter Sneep.

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie