Afbeelding
Daan Bleuel
Column

Kletsen uit je bips

2 december 2021 om 11:13 Column

In Amsterdam heb je een Rookmelderstraat. Echt waar! Ik zag een foto ervan op Twitter. Straatnamen en wijknamen zijn altijd een bron van inspiratie en van ergernis. Ik kende een meneer in Amersfoort die heel lang in de straatnamencommissie van de stad had gezeten. Hij kon er mooie verhalen over vertellen. Bijvoorbeeld dat er in de wijk Schothorst een Maagdenstraat was gepland, maar dat de commissie dat toch niet aandurfde, omdat de bewoners er insinuerende opmerkingen konden krijgen. De naam werd veranderd in Badelochstraat. Maar ik kende ook een jongen die in die straat woonde en hij vond de naamswijziging juist heel erg jammer.

In Leusden kom ik veel bijzondere plaatsnamen tegen, die ik soms niet meteen begrijp. Maar ik kom er steeds vaker achter dat de namen leuk zijn bedacht. Groepsekom is een naam die verwijst naar het onder water zetten van de Grebbelinie. 

Heel erg mooi vind ik de wijknaam ’t Ruige Veld, nog mooier vind ik de straatnamen daar: Koekkel, Davelaak, Nabbert, Tiendvrij. Toen iemand me onlangs vertelde dat hij aan de Koekkel woonde, heb ik het eerst maar opgezocht op Google Maps.

De naam Alandsbeek vind ik heel erg mooi. Ik weet niet precies hoe dat komt, maar ik denk omdat je het zo lekker uitspreekt

Als ik bij de huisarts moet zijn, recht tegenover Jacco’s, lees ik in de wachtkamer een fotoboek over de recente geschiedenis van Leusden. Het boek over ons dorp is populair, want het is helemaal stukgelezen. Ik word er ook altijd verdrietig van, want het boek laat zien hoe het oude boerenland wordt opgeslokt door de bebouwing. Met de komst van de huizenzee verdwenen ook de oude vertrouwde namen. Hamersveld mocht geen Hamersveld meer heten en Leusbroek geen Leusbroek. Het werd Leusden en Leusden-Zuid. Waarom eigenlijk? Ik wil een actiegroep oprichten om die oude namen terug te krijgen.

De naam Alandsbeek vind ik heel erg mooi. Ik weet niet precies hoe dat komt, maar ik denk omdat je het zo lekker uitspreekt. Alandsbeek. Eerst dacht ik dat er een beek heeft gestroomd op de plaats waar nu de skidakwoningen staan. Toen dacht ik, misschien is de sloot langs het Reigerpad wel de oorspronkelijke Alandsbeek. Die zou dan via het slootje dat door de wijk De Wetering stroomt uitmonden in het Valleikanaal. De website van de wijkclub Buurkracht Alandsbeek geeft antwoord. Er stond een boerderij De Beek, ook wel Alandsbeek genoemd.  Van die boerderij kun je een deel van de oprijlaan nog steeds vinden, pal naast de Grebbeliniedijk op de plek waar de Asschatterweg het Valleikanaal kruist. 

De Asschatterweg is een verhaal apart. Toen ik een Canadese neef Hanford een foto liet zien van het straatnaambord Asschatterweg, heeft hij heel erg lang gelachen. Hij geloofde zijn ogen niet: Ass chatter road. Bipskletsweg. Hij is natuurlijk jaloers, want in zijn land hebben bijna alle straten geen naam, maar een nummer.

Voortaan moet u, lieve lezer, daar altijd aan denken bij de naam Asschatterweg. Net als ik.

Peter Sneep.

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie