Afbeelding
Marcel Koch
Column

Putdemper

Column

Heeft u vorige week in deze krant het artikel over de Hamersveldseweg gelezen? (Het kan eventueel alsnog online). Ik las het als de ontpopping van collega Marcel Koch tot een ware Olav Mol langs het Formule 1-circuit.

Zonder gekheid: goed verhaal, dat ongetwijfeld nog een staartje krijgt. Natuurlijk had ik dit schouderklopje ook aan het bureau kunnen delen, maar ik meen een gegrond alibi te hebben voor een publiek kolommetje over de beschreven verkeersproblemen. Te weten: mijn eigen rijgedrag.

Als centrumbewoner is de zuidelijke Hamersveldseweg voor mij vaak een handige invals- en uitvalsweg. Met de bezoekjes van mevrouw Bosmans aan de bouwmarkt en de kringloopwinkel, komt onze rode raceduivel al snel op een totaal van zo’n 200 Hamersveldse retourtjes per jaar. Bij een kwart van die autoritjes ontglipt mij wel eens een lelijk woord, omdat de hoge verkeersdrempel geen rekening houdt met mijn bumperspoiler. En ook al vind ik mezelf een flexibele rijder, dat afremmen voor die vier hindernissen is niet bepaald comfortabel. Het haalt de vaart er zo uit…

Mijn rijgedrag – hier ietwat overdreven gesteld voor een spannender column – is na het lezen van Kochs artikel vloeken in de kerk, maar ik weet zeker dat er tussen alle lezers ook veel medevloekers zaten. Zeg maar eerlijk, u gaat de snelheidsgrenzen ook wel eens te buiten, toch?

Sinds er op de Randweg geflitst wordt, heeft Leusden er heel wat brave burgers bijgekregen. Het werkt!

Een corrigerend vingertje van ondergetekende wordt door die vloeker waarschijnlijk beantwoord met een dikke vinger. Een boete heeft bewezen meer effect, dus hier is een ‘Bromsnor’ gewenst. En mochten de dienders van de wet geen uurtje meer te besteden hebben, dan is een flitsende paal wellicht de oplossing. Sinds er op de Randweg geflitst wordt, heeft Leusden er heel wat brave burgers bijgekregen. Het werkt!

Daarbij moet ik nog wel een kanttekening plaatsen ter verdediging van de haastigen, want de verkeersambtenaren mogen de weggebruiker nu en dan graag verwarren. Zo werden toeristen eens welkom geheten in wandelgemeente Leusden, maar tegenwoordig heten we ‘parcoursgemeente’. Nou, bij zo’n entreebord krijg ik visioenen van Monaco en waan ik mezelf Max Verstappen. Dus wat doe je dan, vers van de snelweg: plankgas de Randweg op en op zoek naar de Jumbo-pitsstop! Ja, wethouder Vos, gaat u die hardrijders maar eens uitleggen dat het toeval is dat er zoveel Porsches en Lamborghini’s tussen Pon en de A28 rijden. U bent toch de parcoursleider, of niet?

Het betoog van de Hamersveldseweg-bewoners in het artikel van collega Koch snijdt hout. Overlast is één ding, maar het gaat vooral om levens. Dat zie je pas wanneer je niet de auto, maar de fiets pakt voor een ritje over deze prachtige oude laan. En kom dan niet met een chicane als ideale snelheidsremmer, want geloof deze Volvo-coureur: dat nodigt de ‘Max Verstappens’ alleen maar uit.

Marco Bosmans, bosmans@xmsnet.nl

advertentie
advertentie