Afbeelding
Lex van Lieshout
Column Knipoogje

Stemmig

8 maart 2023 om 10:00 Column Knipoogje

Beschreef ik vorige week de zweetdruppels en stresstranen van het Groot Leusdens Dictee, deze week wilde ik mij wagen aan de verkiezingen. De agenda is geblokt en de pas is in huis, dus het aftellen is begonnen. Alleen nog even de programma’s doornemen… Dat blijkt opnieuw zweten, moet ik eerlijk bekennen, al is deze uitdaging van een andere orde. Zo was het dictee gebaseerd op de lokale geschiedenis, terwijl de verkiezingen draaien om de regionale toekomst. En waar het dictee bedoeld was voor nauwkeurige schrijvers, daar is de politieke propaganda gericht op de goede lezer. Dan bedoel ik lezers die ook kleine lettertjes niet over het hoofd zien.

Forum voor Democratie maakt zich sterk om de gewortelde lokale identiteit te versterken in tijden van ontwortelde globalisering. Het CDA wil beleid ontwikkelen waarbij kosten en baten in balans blijven, als het aan de SP ligt wordt de vermarkting van publieke diensten teruggedraaid en de BBB hecht aan authenticiteit: blijf jezelf, geen spatjes. Het zijn slechts flodders en oneliners, die voordat u uw stem uitbrengt wel enige context behoeven. Maar dat ‘vlooien’ van de negentien partijen die in deze provincie meedoen, valt nog niet mee.

Laten we wel wezen, voelt u zich als Leusdenaar verbonden met Wilnis, Leerdam of Maartensdijk?

Daarnaast is er nog die andere (kies)drempel: we missen hier het provinciegevoel. Laten we wel wezen, voelt u zich als Leusdenaar verbonden met Wilnis, Leerdam of Maartensdijk? Nee, Utrechters zijn nou eenmaal geen Zeeuwen of Friezen. Gelukkig zijn er ook uitzonderingen, want dorpsgenoten als Arjan Snijders, Erwin Jansma – ‘Hallo, daar zijn we weer!’ – Ank van Woerdekom en Martijn de Kruijf maken dat u toch een beetje lokaal kunt stemmen. Zij sieren immers de kandidatenlijsten van respectievelijk GroenLinks, VVD, D66 en SGP.

Hoewel ik, als brave ambtenaar, de provinciale overheid al meer dan dertig jaar dien, is dit kolommetje geen boodschap van Uncle Sam, die Amerikaan met hoed en wijsvinger – I want you! Daarom benadruk ik slechts dat Leusden óók provincie Utrecht is, in de hoop u volgende week te treffen in één van onze stemlokalen. Dat rode potlood gebruikt u straks namelijk ook voor de Arnhemseweg en de Heiligenbergerbeek,voor nieuwe huizen in Mastenbroek, de bus naar Tabaksteeg en de kaaskoeien van Martin van Klooster. Het gaat om grote zaken als energie, natuur en wonen, waar we in Leusden nu misschien over mopperen en derhalve straks beter geregeld willen hebben. Al is het maar voor onze kinderen.

En dan heb ik het belang van uw stem voor het waterschap nog niet eens beschreven, maar daarover leest u meer op onze website. Hopelijk zit de stemming er ook bij u nu een beetje (meer) in en kunnen we er op 15 maart een feestje van maken voor onze provincie én onze gemeente. Een feestje voor de toekomst. Eigenlijk net als vandaag, want uw krantenkrabbelaar is 55 jaar.

Marco Bosmans, bosmans@xmsnet.nl

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie