Afbeelding
Pixabay

Kabinet koerst af op korte, milde lockdown van drie weken

12 november 2021 om 09:14 Corona

LEUSDEN (ANP) Het kabinet komt vrijdag met de aankondiging van een korte, milde lockdown van drie weken. Daarin moeten winkels, restaurants, cafés en kroegen hun deuren om 19.00 uur sluiten, en mogen maximaal vier mensen thuis op bezoek komen. Iedereen wordt opgeroepen weer thuis te gaan werken.

Bronnen bevestigen dat hierover vrijdag de officiële besluiten vallen. Zaterdag om 19.00 uur gaan de maatregelen in. Het kabinet is tot deze coronaregels gekomen na urenlang overleg op het Catshuis. Het hoge aantal positieve tests is een grote bron van zorg, maar het kabinet is wel zeer verdeeld over de manier waarop het aantal besmettingen omlaag moet worden gebracht.

Officieel zijn de besluiten dan ook nog niet genomen. De details worden tijdens ministersoverleggen op vrijdag nog vastgelegd, maar over de grote lijnen kwam het kabinet donderdagavond laat toch tot overeenstemming. Eerder werd al bekend dat het kabinet overweegt de QR-code ook te laten gelden voor toegang tot pretparken en dierentuinen.

Na de drie weken hoopt het kabinet de maatregelen te kunnen inruilen voor een strenger toegangssysteem, melden betrokkenen. Nagedacht wordt over een 2G-systeem, waarbij alleen maar mensen worden toegelaten die een coronabesmetting hebben doorgemaakt of een vaccin hebben gehad. Zo’n systeem stuit bij sommige partijen op veel weerstand, omdat veel ongevaccineerden zo niet meer de kans krijgen met een negatieve test alsnog binnen te komen.

Het 2G-systeem wordt eerst wettelijk voorbereid. Het kabinet wil er ook voor zorgen dat werknemers eventueel een coronapas kunnen vragen aan werknemers.

Sander van Snippenberg
Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie