Afbeelding
Pixabay

Rutte: naleving basisregels moet echt snel beter

Corona

LEUSDEN (ANP) Demissionair premier Mark Rutte doet een dringende oproep aan iedereen om zich beter te houden aan de basismaatregelen tegen het coronavirus. Anders kan het kabinet het zich volgens hem mogelijk niet permitteren te wachten met extra maatregelen tot 3 december, de dag waarop vooralsnog het volgende ‘weegmoment’ gepland staat.

Het Outbreak Management Team (OMT) waarschuwt volgens Rutte in zijn jongste advies dat te veel mensen de basisregels laten versloffen, bijvoorbeeld door niet thuis te blijven en te testen bij klachten, geen afstand te houden en onvoldoende te ventileren. De naleving daarvan is ,,bepalend voor het aantal besmettingen”, zo benadrukt de premier.

ZORG Het dagelijkse aantal positieve testen ligt al dagen op rij boven de 20.000. Dat getal moet naar beneden, wil de zorg niet volkomen overbelast raken door de toestroom van coronapatiënten. Nu al is het ,,spannend” in de ziekenhuizen, waarschuwt Rutte. Het is volgens hem dan ,,heel belangrijk om de komende dagen een kentering te zien, ook in de naleving van de basisregels”.

Het demissionaire kabinet kondigde anderhalve week geleden al extra maatregelen aan om het snel stijgende aantal besmettingen terug te dringen. Met onder meer beperktere openingstijden voor horeca en winkels en het weren van publiek bij sportwedstrijden hoopt het ,,een harde klap” toe te brengen aan het virus. Maar het duurt nog zeker tot het einde van de week voordat de effecten van die ingrepen zichtbaar worden, aldus Rutte.

Meer informatie over de basisregels is te vinden op de website van de Rijksoverheid

advertentie