Afbeelding
Pixabay

GGD krijgt mogelijk hulp bij testen van Testen voor Toegang

Corona

LEUSDEN (ANP) Stichting Open Nederland (SON), de organisatie achter Testen voor Toegang, gaat de GGD mogelijk helpen bij het afnemen van coronatests. De stichting is daarover in gesprek met de GGD en het ministerie van Volksgezondheid, bevestigt een woordvoerder na berichtgeving van de NOS.

Hoe de samenwerking eruit komt te zien, kan hij nog niet zeggen. ,,De gesprekken lopen nog.” Bij Testen voor Toegang kunnen mensen een antigeentest krijgen. Bij de GGD worden PCR-tests afgenomen. Het is nog onduidelijk of de aanbieders die voor Testen voor Toegang werken ook PCR-tests zullen gaan afnemen. ,,Dat is allemaal nog niet besloten.”

TESTAFSPRAKEN Via Testen voor Toegang kunnen mensen zich laten testen voor een groen vinkje in de CoronaCheck-app. Daarmee kunnen ze dan naar plekken waar zo’n coronatoegangsbewijs verplicht is. In totaal zijn er 26 aanbieders op het systeem aangesloten, met samen een testcapaciteit van zo’n 600.000 tests per dag. Hoewel Nederland in lockdown is, werden er afgelopen week toch nog 142.000 testafspraken gemaakt bij Testen voor Toegang, aldus de woordvoerder.

Bij het maken van een afspraak voor zo’n test moeten mensen aangeven wat ze willen ondernemen als ze een negatieve testuitslag hebben. Voorzitter van SON Pier Eringa zei dinsdag in het NOS Radio 1 Journaal dat vorige week de opties ‘sporten’ en ‘overig’ werden aangevinkt. Volgens hem is de kans groot dat mensen het systeem gebruikten om zich in aanloop naar familiebezoeken vanwege kerst nog even te laten testen op het virus.

CAPACITEIT Of de capaciteit van Testen voor Toegang op peil blijft, is volgens de woordvoerder afwachten. Testaanbieders worden betaald per afgenomen test. “Als de testvraag lange tijd laag blijft, is het de vraag wat aanbieders gaan doen.”

advertentie