Afbeelding
Marcel Koch

Weer naar school, maar met strenge maatregelen

Corona

LEUSDEN Om zeven uur maandagochtend wreef Vince Meijer uit groep 8 van basisschool ’t Palet de slaap uit zijn ogen. Daarna was het: opstaan, douchen, ontbijten, flesje water vullen, broodtrommel in de tas doen, sneakers aan trekken, winterjas over de schouders en hup de deur uit naar school. 

De kerstvakantie is voorbij en daarom gaan de basisscholen en de middelbare scholen maandag weer open. Ook de buitenschoolse opvang begint weer. De vakantie van de leerlingen startte een week eerder vanwege de opkomst van de omikronvariant van het coronavirus. Het kabinet besloot vorige week dat het niet nodig is om de scholen langer dicht te houden.

Of Vince vandaag er weer een beetje zin had om na de verlengde kerstvakantie weer naar school te gaan? Ja, dat had de 11-jarige wel. ,,Dan zie ik mijn vriendjes weer, maar ik moest wel wennen om weer zo vroeg op te staan. In de vakantie kon ik lekker uitslapen.’’ 

Om kwart over acht trok Vince nog in het pikkedonker de voordeur achter zich dicht, met in zijn jaszak een mondkapje. Want in de school moet hij als hij door de gangen loopt een mondkapje op. Nee, dat vindt Vince niet vervelend. ,,Al vergeet ik ‘em weleens.’’

ZELFTESTS Kinderen en leerkrachten moeten zich wel aan een paar basisregels houden. Zo moeten leerlingen vanaf groep 6 op de gangen mondkapjes dragen, net als de leraren. Twee keer per week moeten ze een zelftest doen, leerlingen met klachten blijven thuis, ouders moeten buiten blijven, leraren moeten afstand van elkaar houden en vergaderingen gebeuren voorlopig alleen online.

Mbo’s, hogescholen en universiteiten blijven voorlopig nog wel dicht. De studenten krijgen digitaal onderwijs, uitzonderingen daargelaten. Op 14 januari wordt opnieuw bekeken of ook zij weer fysiek onderwijs kunnen krijgen.

Van alle kanten was het kabinet opgeroepen om de scholen te heropenen. Die oproep kwam onder meer van Kinderombudsman Margrite Kalverboer en van zestig organisaties, waaronder UNICEF, Jeugdzorg Nederland en de Nederlandse ggz. Tientallen middelbare scholen in Amsterdam en Rotterdam sloten zich er op nieuwjaarsdag bij aan.

Afbeelding
advertentie