Foto uit archief BDUmedia
Foto uit archief BDUmedia Aart Aalbers

Examenleerlingen mogen toch cijfer niet-kernvak wegstrepen

Corona

LEUSDEN (ANP) Eindexamenleerlingen mogen dit jaar toch een cijfer van de eindexamens wegstrepen, meldt minister Dennis Wiersma (Onderwijs). Deze zogenoemde ‘duimregeling’ gold tijdens de vorige examens ook, maar voor de huidige examenleerlingen ging de regel niet op. Wiersma wil ook hen ,,dezelfde kansen geven als de lichting van vorig jaar”.

Het weggestreepte vak telt niet mee bij het bepalen van de uitslag, maar blijft wel zichtbaar op de cijferlijst. Leerlingen mogen alleen een onvoldoende wegstrepen als ze daardoor zouden zakken, schrijft het ministerie van Onderwijs. De regeling geldt niet voor de kernvakken Nederlands, Engels en wiskunde. Wiersma drukt scholieren op het hart het alleen te doen als het echt nodig is. ,,Het is belangrijk om jezelf zo goed mogelijk voor te bereiden op je vervolgopleiding en al je vakken te halen.”

Het kabinet kondigde afgelopen december al aan dat ook dit jaar de examens aangepast worden vanwege corona. Zo krijgen scholieren een extra herkansing en kunnen ze hun examens spreiden over twee tijdvakken. De duimregeling werd niet voortgezet, iets waar de VO-raad positief over was. Leerlingen zouden ,,te calculerend” hun examens ingaan en alvast uitstippelen welke onvoldoende ze zouden wegstrepen.

advertentie