Het isoleren van daken, spouwmuren en vloeren zijn duurzaamheidsinvesteringen in de woning..
Het isoleren van daken, spouwmuren en vloeren zijn duurzaamheidsinvesteringen in de woning.. Unsplash

Gemeente breidt fonds voor duurzaamheidsinvesteringen fors uit

5 februari 2023 om 11:00 Duurzaamheid

LEUSDEN De gemeente stort 1,2 miljoen euro extra in een fonds waarmee bewoners leningen kunnen afsluiten voor het doen van duurzaamheidsinvesteringen. Dat is een forse ophoging van de zes ton die tot nu toe beschikbaar was voor dat doel. 

De gemeente denkt met het extra geld een jaar lang alle aanvragen (zo’n 10 aanvragen per maand voor investeringen van gemiddeld 10.000,= euro per aanvrager) te kunnen toewijzen. Die verwachting is mede gebaseerd op ervaringsgegevens over de periode augustus-november vorig jaar. 

LENINGEN Uit het fonds worden leningen verstrekt waarmee inwoners duurzaamheidsinvesteringen kunnen doen (zonnepanelen plaatsen, de woning isoleren, warmtepompen aanschaffen). Zonder de extra storting zou het aantal toewijzingen de komende tijd stagneren, vreest het college. 

Met de meeste mensen met wie een lening wordt afgesloten, wordt de afspraak gemaakt de lening in maximaal 10 jaar af te lossen. De leningen kennen een gemiddelde looptijd van 6 jaar, zo blijkt uit de ervaringen tot nu toe. 

AFLOSSINGEN De aflossingen komen weer in het fonds terecht, waarmee nieuwe mensen met plannen voor investeringen in de duurzaamheid geholpen kunnen worden. De lening is een succes, vindt de gemeente. ,,Mede door de sterk gestegen energieprijzen groeit de vraag naar deze leningen recent sterk’’, aldus het college. Dat is één van de motieven om het fonds een financiële impuls te geven.  

Daan Bleuel
Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie