Spoffin in 2022
Spoffin in 2022 Kees Hoogendijk

Subsidie voor Spoffin stopt, toekomst voor het theaterfestival onduidelijk

3 maart 2024 om 11:00 Evenementen

AMERSFOORT Het stadsbestuur heeft de meerjarige subsidie voor professionele culturele evenementen en organisaties in de stad voor de komende vier jaar verdeeld. Daarbij is de aanvraag van straattheater festival Spoffin afgewezen. Wel gaat er meer geld naar organisaties en evenementen die zich inzetten voor beeldende kunst en voor talent om zich te ontwikkelen.

Een adviescommissie beoordeelde alle aanvragen voor de cultuurwethouder. De commissie had bij het festival Spoffin met name kritiek op de kosten voor de artistieke en zakelijke leider. In de totale begroting was twintig procent voor hen gereserveerd, een bedrag jaarlijks van 87.000 euro. De aanvraag voor subsidie door Spoffin was met 205.000 euro het hoogst van alle grote evenementen deze ronde. Andere grote festivals zoals Amersfoort Jazz, Musica Mundo en Dias Latinos vroegen allen 125.000 euro aan en kregen die ook.

GEVOLGEN ONDUIDELIJK

Dit jaar gaat het festival zeer waarschijnlijk nog door maar wat de gevolgen zijn vanaf volgend jaar is onduidelijk. De leiding van het festival was woensdag niet bereikbaar voor een reactie. Spoffin komt voort uit het ‘Etcetera La Strada festival’ dat begon in 1981 en werd jaarlijks in de binnenstad gehouden met optredens door acts met straattheater uit de hele wereld. 

Nieuwkomers die voor het eerst de komende vier jaar subsidie kunnen verwachten zijn onder andere VUUUR, Dutch International Tangoweek, Pynarello en Bzzzonder Talent. Amersfoort Fotostad, een collectief dat veel exposeert in het Rietveld Paviljoen, krijgt een ton per jaar. Voor hen is het ook voor het eerst dat zij meerjarige subsidie ontvangen.

AANPASSING REGELING

De commissie adviseert de wethouder ook om beter naar de opzet van de regeling voor het verdelen van de meerjarige subsidie te gaan kijken. De inzendingen voor beeldende kunst waren op een te laag niveau ten opzichte van aanvragen in de andere disciplines. Op het gebied van evenementen ontstaat er een steeds groter verschil tussen de grote festivals in de open lucht en de aanvragers met een kleinere begroting, constateert de commissie. 

Ook aan de voorwaarde dat elke aanvrager jaarlijks een evenement of project moet organiseren lukt niet elke aanvrager. Die eis zou losgelaten moeten worden en verruild kunnen worden voor een meer algemene subsidie. De wethouder van cultuur Tyas Bijlholt had het budget voor de subsidies al ruim verhoogd. De vorige vier jaar was er 650.000 euro verdeeld, nu ging het om 975.000 euro. Toch was dat bij lange na niet voldoende, er waren 34 aanvragen die in totaal vroegen om een bedrag van 1,7 miljoen voor hun culturele doel.

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie