Entree 4 (Hertenlaan, Den Dolder) biedt toegang tot het evenemententerrein.
Entree 4 (Hertenlaan, Den Dolder) biedt toegang tot het evenemententerrein. Provincie Utrecht

Gratis evenement Park Vliegbasis Soesterberg

13 september 2023 om 10:21 Evenementen

REGIO Natuurgebied Park Vliegbasis Soesterberg is tien jaar open voor het publiek. ‘Hart van de Heuvelrug’ viert deze mijlpaal op zondag 1 oktober met een gratis evenement van 11.00 tot 15.00 uur. Voor jong en oud is er van alles te zien, doen en beleven: natuurexcursies, hardloopwedstrijden en activiteiten waarbij bezoekers leren over de militaire historie.

Er zijn leerzame natuurexcursies (meerdere excursies met gids), waarbij deelnemers meer te weten komen over de natuur. Kinderen ontdekken het tijdens het speuren naar dierensporen of gaan op zoek naar kleine waterdieren in een van de poelen. Ook is er een nieuwe tentoonstelling over de Koude Oorlog in de commandobunker. Jonge bezoekers kunnen hun survival skills oefenen of meedoen aan een mini-bootcamp. Sportfanaten nemen deel aan een parkloop van 3 kilometer (13 tot 17 jaar) of 4 kilometer (17-plus). Er is een prestatieloop van 10 kilometer voor geoefende lopers (alle leeftijden). Atletiekvereniging Pijnenburg organiseert beide lopen. De kunstenaars van Dropstuff serveren bij de gezellig ingerichte locatie Shelter 610 snacks en drinken. Voor sommige activiteiten is vooraf inschrijven nodig.

De redactie selecteert voor u regelmatig een aantal aansprekende en belangwekkende verhalen en evenementen uit de regio.

De evenementenlocatie is alleen te bereiken met het openbaar vervoer (streekbus 59 Hilversum-Zeist, halte Vossenlaan, Bosch en Duin), met de fiets of lopend via entree 4 aan de Hertenlaan 12, Den Dolder. Alle activiteiten en de routebeschrijving staan op www.hartvandeheuvelrug.nl/feestvliegbasis. Wie zich vooraf heeft ingeschreven voor de parkloop of prestatieloop, parkeert zijn fiets of auto bij het Nationaal Militair Museum. Hier kunnen zij hun startbewijs ophalen.

Na het sluiten van de vliegbasis in 2008 beheert het Utrechts Landschap het terrein als natuurgebied en heeft het een nieuwe naam gekregen: Park Vliegbasis Soesterberg. Het programma Hart van de Heuvelrug heeft dit gebied in de afgelopen vijftien jaar samen met het Utrechts Landschap geleidelijk vormgegeven in een grotendeels toegankelijk natuurgebied, dat iedereen vrij kan bezoeken. Omwonenden uit Soesterberg, Bosch en Duin en Den Dolder weten het gebied al jaren goed te vinden om er te wandelen, fietsen of joggen. De provincie Utrecht, gemeente Soest, gemeente Zeist, Stichting Het Utrechts Landschap en het Nationaal Militair Museum werken samen binnen het programma Hart van de Heuvelrug. Binnen het programma is de natuur op de Utrechtse Heuvelrug uitgebreid en versterkt. Zo zijn er vijf ecoducten aangelegd. Op andere plekken wordt ruimte gemaakt voor wonen, werken, zorg en recreatie, waarmee het programma bijdraagt aan een groene en gezonde leefomgeving in de regio rond Soest en Zeist.

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie