Het gezin Havinga werd door burgemeester Gerolf Bouwmeester persoonlijk welkom geheten tijdens een ontvangst op het gemeentehuis.
Het gezin Havinga werd door burgemeester Gerolf Bouwmeester persoonlijk welkom geheten tijdens een ontvangst op het gemeentehuis. Frits van Breda

Welkom voor dertigduizendste inwoner

25 december 2018 om 07:00 lokaal

LEUSDEN Bij de afdeling burgerzaken van de gemeente Leusden had men er al een beetje op gerekend. Voor het eind van het jaar zou de dertigduizendste inwoner zich wel eens kunnen melden.

Frits van Breda

Uit de gemeentelijke administratie blijkt dat het voor Leusden bijzondere moment al plaats had gevonden op 5 december. Jeanette Havinga had zichzelf, haar man Roald en hun kinderen Jessley en Novalynn per DigiD aangemeld als nieuwe bewoners. Ruim twee weken later kwam er een telefoontje van de griffie. Burgemeester Gerolf Bouwmeester wilde het gezin persoonlijk welkom heten in zijn nieuwe woonplaats. Wie de dertigduizendste inwoner moest zijn mocht het gezin zelf bepalen. Jeanette Havinga nam de beslissing. "Het moest mijn man worden, tenslotte heb ik er ook voor gekozen dat ik zijn naam draag", vertelde ze na afloop van de ontvangst in het Huis van Leusden.

Voor de nieuwkomers in de gemeente was het een hele verrassing om, kort na de verhuizing naar Leusden, uitgenodigd te worden om een kopje koffie te komen drinken. De burgemeester overhandigde de heer Havinga een certificaat met het bewijs dat hij echt de dertigduizendste bewoner is. Voor mevrouw Havinga was er een fraai bloemstuk. De vijfjarige Jesley mocht met de ambtsketen van de burgemeester op de foto. Zijn zusje van één jaar had geen notie van alle toestanden om haar heen.

Het echtpaar woonde voorheen in Doorn, in een huis van begin twintigste eeuw. Roald Havinga was al voor zijn huwelijk in 2011 druk met verbouwen en renoveren. Toen de kinderen kwamen, bleek de woning aan de drukke Amersfoortseweg toch niet ideaal te zijn.

Na de geboorte van dochter Novalynn werd uitgekeken naar een nieuwe huisvesting. ,,We konden in Doorn geen passende woning vinden, al hadden we er wel willen blijven wonen", aldus de heer des huizes. Na een uitgebreide zoektocht kwam Leusden in beeld. Het eerste huis dat bezocht werd was een 'skidakwoning' in de wijk Alandsbeek. De beslissing was snel genomen. Er werd niet verder gezocht. Op 8 december vond de verhuizing plaats.

Hoewel Doorn de voorkeur had van het echtpaar blijkt Leusden een goed compromis te zijn. Ook Leusden heeft immers een bosrijke omgeving en is bovendien gesitueerd bij een stad.

Jeanette kan op de fiets naar haar werk op korte afstand van haar nieuwe huis. Haar man werkt als werktuigbouwkundige in Maarsbergen. De kinderen lijken zich al thuis te voelen in hun nieuwe woonplaats. ,,Ik wil niet meer terug naar Doorn" zegt zoon Jesley. Nog voor de verhuizing had hij zwemles in zwembad de Octopus. Op de Bongerd heeft hij zijn draai al gevonden. Zusje Novalynn heeft al een fijne plek op de crèche.

Hoewel mevrouw Havinga al drie jaar in Leusden werkt, moet ze bekennen dat ze nog weinig van het dorp heeft gezien. Ze heeft nu ontdekt dat de winkelvoorziening prima is. Het gezin is vast van plan om de omgeving te verkennen zodra het nieuwe onderkomen op orde is.

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie