Afbeelding
Cartoon: Sameer Khaliliii

'In Leusden hoeft niemand er alleen voor te staan'

26 december 2018 om 06:34 lokaal

LEUSDEN WensboomLeusden is een vereniging, waar mensen elkaar als vriendendienst even helpen; door vraag en aanbod rond eenvoudige klussen in en om het huis bij elkaar te brengen. Het lidmaatschap kost 5 euro per jaar, om de administratieve kosten te dekken.

Hans Beijer

Bij de start leek tweehonderd leden een mooi streefgetal, maar het zijn er nu al bijna vierhonderd. WensboomLeusden bestaat nu precies 5 jaar en op vrijdag 14 december werd dit eerste lustrum gevierd in de bibliotheek Leusden. In zijn toespraak citeerde wethouder Erik van Beurden de slagzin van WensboomLeusden: ,,In Leusden hoeft niemand er alleen voor te staan." Een ambitie die hij ook zelf met het sociaal domein in zijn portefeuille van harte onderschrijft.

TERUBLIK De oprichters, Jan Snoek en Hans Acherman, hadden het gevoel dat er vraag zou zijn naar hulp bij eenvoudige klussen, te klein voor het inroepen van vakmensen, maar lastig voor wie het zelf niet kan. Denk aan het ophangen van een lamp, het snoeien van een overhangende struik bij de voordeur of het vervangen van de batterij in de brandmelder. Natuurlijk kun je dat aan de kinderen vragen, als je die hebt, of aan de buren, als die aardig zijn. En als het echt dringend is, gebeurt dat ook wel. Maar al te vaak gebeurt er niets, want 'ze hebben het al zo druk', of 'ik kan toch niet voor elk wissewasje de buren lastig vallen?'

Om eenvoudige hulp te vinden is een 'adres' nodig waar je met je vraag naartoe kunt, een bestand aan vrijwilligers die best eens een klus willen doen en een bemiddelaar die het contact legt. Het 'adres' werd de bibliotheek, waar bemiddelaars vier ochtenden in de week hulpvragen in ontvangst nemen en er een geschikte vrijwilliger uit het ledenbestand bij zoeken. Met een al die jaren groeiend ledental en rond vijftienhonderd geslaagde klussen als resultaat.

SUCCESFACTOREN Waarom werd WensboomLeusden een succes?

Het blijkt dat veel mensen moeite hebben met het vragen van hulp aan de kinderen of buren. Het voelt als het vragen om een gunst terwijl je zelf niets terug kunt doen. En stel dat de hulp geweigerd wordt? Dan maar niet! Bij WensboomLeusden vraag je niet om een gunst (je bent immers lid), je hoeft ook niets terug te doen en je loopt niet het risico dat de hulp geweigerd wordt. Want niet jij, maar de bemiddelaar benadert een vrijwilliger. En die mag best 'nee' zeggen, als het hem of haar niet uitkomt, want er is immers altijd een ander. En wie er bij jou thuis komt is geen willekeurige vreemde, want ook lid, en daarmee persoonlijk en vertrouwd.

Andersom is het al lang bekend dat mensen best anderen even willen helpen, maar dan moet je wel weten wie hulp nodig heeft.

Bij WensboomLeusden is als vrijwilliger sprake van een eenmalige verbintenis, je zit er niet blijvend aan vast, je mag 'nee' zeggen als het niet uit komt, het is gewoon een leuke tijdbesteding en de hulpvragers zijn je altijd erg dankbaar.

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie