Eric-Jan Tuininga (Van Onder Op) biedt het manifest aan de Leusdense gemeenteraad aan.
Eric-Jan Tuininga (Van Onder Op) biedt het manifest aan de Leusdense gemeenteraad aan. Hans Beijer

Burgerinitiatief Van Onder Op wil structureel huiskamergesprekken

27 maart 2019 om 07:18 lokaal

LEUSDEN In de Leusdense samenleving is de algemene wil aanwezig, zowel vanuit de burgers, de professionele zorgverleners als de overheid, om de leefbaarheid te vergroten. Een gezamenlijke zorg wordt gevoeld voor het voorkomen van de gevolgen van eenzaamheid, een belangrijk Leusdens thema. Het huidige college zet in op het afsluiten van een Samenlevingsakkoord op het gebied van zorg en welzijn.

Hans Beijer

Eenzaamheid treft niet alleen oudere mensen zonder partner. Denk bijvoorbeeld aan jongeren die gepest worden op school, migranten die huis en haard verlaten hebben of mensen met een fysieke beperking. Ook kan eenzaamheid de kop opsteken na het verbreken van een relatie, een verhuizing of zelfs zonder aanwijsbare reden.

MANIFEST Het Leusdense burgerinitiatief Van Onder Op heeft na jaren onderzoek en gesprekken met betrokkenen eind 2016 een manifest gepresenteerd in de gemeenteraad. Het vormt een belangrijke aanzet tot het smeden van het Samenlevingsakkoord. Een belangrijke constatering in het manifest is dat er een klimaat bestaat waarin mensen geacht worden 'op eigen kracht' oplossingen te vinden voor hun problemen. Dit is echter lang niet iedereen gegeven. Degene die de weg niet weet, bang is voor een afwijzing, onvoldoende betekenisvolle relaties kan opbouwen en/of door ouderdom of fysieke achteruitgang minder aan de samenleving kan deelnemen, kan ten prooi vallen aan gevoelens van eenzaamheid, onmacht en uitsluiting.

Het is daarom van belang dat dergelijke welzijnstekorten door buurtgenoten, vrijwilligers en zorgprofessionals gesignaleerd worden. Daarna is het echter niet voldoende dat de overheid zorgt voor huishoudelijke hulp, dagopvang en wijkverpleging. Want wie helpt je eens de deur uit, wie gaat mee een nieuwe winterjas kopen, wie biedt eens een luisterend oor, wie helpt eens mee met een klusje in en om het huis?

CONCLUSIES Het manifest roept de gemeente op: 'Maak welzijn onderdeel van het samenlevingsakkoord', 'Maak in Leusden contact leggen makkelijker' en 'Begin een Ronde Tafel met alle van belang zijnde organisaties en personen'. In concreto betekent dit het structureel houden van huiskamergesprekken en het inrichten van inlooppunten in de buurten op loopafstand. Van cruciaal belang zijn regelmatige contacten tussen buurtorganisaties, thuiszorg, eerstelijnszorg, vrijwilligersorganisaties en zorgverzekeraars, alles onder supervisie van de gemeente. Wie doet wat? Wat kan er beter? Wat doen we samen? Hoe kunnen we het overgangsgebied tussen wijkverpleegkundige hulp, huishoudelijke hulp en welzijn overbruggen?

Het einddoel is een sluitende welzijn- en zorgketen, waardoor zorg op maat geboden kan worden, want elk probleem en elke persoonlijke situatie vereist weer een andere aanpak.

Wat gebeurde er sinds eind 2016 met de conclusies van het Manifest van Van Onder Op? Dit valt te lezen in onderstaand artikel.

Johan van Beek
Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie