Bianca, Kitty en Monique voor het huis waar hun opa en oma vele onderduikers gastvrijheid boden.
Bianca, Kitty en Monique voor het huis waar hun opa en oma vele onderduikers gastvrijheid boden. Arnoud J Spaaij

Eer aan Achterveld's verzet

2 mei 2019 om 07:14 lokaal

ACHTERVELD In het midden van het dorp langs de Hessenweg staat een nieuwe boom. Op vier mei wordt er onder de boom een herdenkingsmonument onthuld. Het staat voor het verzet in Achterveld tijdens WOII waar Jans en Johan van Dijk een grote rol in speelden.

Arnoud J Spaaij

Drie kleinkinderen van het echtpaar Van Dijk hebben een ontvangst voorbereid aan de keukentafel van hun opa en oma. Voor het interview liggen medailles en oorkondes klaar die na de oorlog aan het echtpaar zijn uitgereikt. Het huisje waarin de keukentafel staat verbergt veel geschiedenis. ,,We zijn allemaal opgegroeid met wat hier is gebeurd" , begint Kitty van Dijk. Samen met haar twee nichten Bianca Burgers en Monique van der Goes vertelt ze over haar opa en oma. Die zijn inmiddels allebei overleden maar ze lieten een waardevol verhaal achter. ,,Dat is de reden dat we dit doen, dat het verhaal van opa en oma wordt herinnerd. En ook vooral voor onze kinderen."

De rol die de Van Dijken in de oorlog hadden, is vastgelegd. Door de kinderen die zelfs hun ouders interviewden. Het archief is nu in bezit van Bianca Burgers. Het vastleggen was een grote klus, maar wijlen oom Jan vatte naar de Leusder Krant het verhaal al eens samen.

Toen Johan aan het begin van de oorlog eens op het gemeentehuis moest zijn, bracht de toenmalige ambtenaar de heer Klugkist een probleem ter sprake. Klugkist zocht adressen voor onderduikers. Van Dijk bood onmiddellijk zijn hulp aan.

De eerste onderduiker was een militair uit Amersfoort. Het boerderijtje van de Van Dijken lag in die dagen nogal achteraf. Eén onderduiker viel niet erg op en natuurlijk werd er voor de kinderen een passend verhaal over de gast verzonnen. Maar de kinderen hadden al snel door hoe het allemaal zat. Vooral toen er nog twee mannen uit Utrecht bijkwamen. En nog een Joodse man. En aan het einde van de oorlog kwam daar bovendien een Engelse parachutist bij.

HELDHAFTIG De drie kleinkinderen hebben alle verhalen in de loop van de jaren gehoord. Vooral in het keukentje dat ook nu veel herinneringen oproept. Het is lastig voor de drie vrouwen alles in details terug te halen. Maar de overlevering heeft heel duidelijk gemaakt dat opa en oma Van Dijk heldhaftig werk deden. ,,Zelf deden ze daar helemaal niet zo groot over", vertellen ze. ,,Toch is het echt een paar keer heel gevaarlijk geweest. Vooral toen de Duitsers aan de deur kwamen. Een tante zat sokken te stoppen en die moest haar trillende handen verbergen. Zo bang was ze."

De onderduikers sliepen niet in huis maar in een schuilplek. Achter de schuur stond een hooimijt. Daarin konden de mannen slapen. Er was een geheime ingang vanuit de schuur, maar ook een ingang vanaf het land via een greppel onder de bramenstruiken door. Nu nog is er in de kelder een blinde muur die een schuilplaats verbergt. Het huis zal waarschijnlijk verdwijnen maar midden in Achterveld, tegenover de kerk, blijft de herinnering gewaarborgd. Burgemeester Bouwmeester zal het monument op 4 mei om 10.00 uur onthullen in bijzijn van familie en genodigden.

Arnoud Spaaij
Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie