De overzwaluwen houden vanuit de lucht hun nest in de gaten.
De overzwaluwen houden vanuit de lucht hun nest in de gaten. Arnoud J Spaaij

Oeverzwaluw is nieuwbouw voor

17 mei 2019 om 07:47 lokaal

ACHTERVELD In het onlangs gepresenteerde natuuronderzoek naar de biodiversiteit rondom de meanderende Modderbeek leken zwaluwen zich niet extra te vestigen in het stroomgebied. Maar in een zanddepot in de nieuwbouw bij Achterveld zitten sinds kort tientallen oeverzwaluwen.

Arnoud J Spaaij

Sinds enkele weken hebben oeverzwaluwen een kleine kolonie gevormd in een zanddepot nabij Achterveld. Op het terrein wordt gebouwd door projectontwikkelaar de Alliantie Ontwikkeling. Projectleider Jaap Veerman van de Alliantie is verrast dat er zo snel bewoners zijn op het bouwterrein, maar voorziet geen problemen. ,,We stellen de aannemer op de hoogte en houden er rekening mee. Dat zal een paar maanden duren."

RUST Ook eigenaar van het gronddepot, aannemer Wernsen, verwacht geen problemen. ,,Ik denk dat ze net beginnen te nestelen, maar we laten ze even zitten", zo reageert Wernsen nuchter. Hoewel er af en toe grond aan- en afgevoerd wordt, heeft Wernsen deze grond niet direct nodig. Overigens zijn werkzaamheden bij het depot toegestaan zolang de kolonie met rust gelaten wordt.

Vogelkenner Gerrit de Graaff bevestigt dat. De Graaf schreef vele honderden artikelen voor onder andere de Barneveldse Krant en vertelt dat de oeverzwaluw, indien niet direct verstoord, wel wat kan hebben. ,,Ze broeden in een lange zelf gegraven gang. Als je van de gangen afblijft en niets ervoor plaatst dan zullen ze voor wat werkzaamheden in de buurt niet weggaan. Veel zal je ze trouwens tijdens het broeden niet zien. Ze zitten verscholen te broeden aan het einde van een lange gang, maar zodra de jongen uit zijn dan vliegen ze af en aan."

INSECTENDIVERSITEIT In het onlangs gepresenteerde onderzoek naar de biodiversiteit rondom de meanderende Modderbeek werden oeverzwaluwen niet genoemd. Ze leken zich niet extra te vestigen in het stroomgebied van de kronkelende beek. Maar in de zandhoop bij Achterveld hebben ze dan toch hun plek gevonden. De nesten liggen vlak bij de Modderbeek en daarmee lijken de vogels hun toekomstige voedselvoorziening zeker gesteld te hebben. De oeverzwaluw jaagt vaak laag boven het water op insecten die afhankelijk van water zijn voor hun voortplanting. En juist die insectendiversiteit is, volgens het onderzoek van KNNV Amersfoort, de vereniging voor veldbiologie, enorm toegenomen.

De oeverzwaluw broedt vanaf mei en heeft meerdere nesten, aldus De Graaff die gelijk enthousiast werd bij het vernemen van de nieuwe kolonie. ,,De oeverzwaluw broedt een paar weken en is dan druk met het voeren van de jongen. Na een eerste nest maken de ouders vaak gelijk een volgend broedsel. Dat duurt meestal tot in september."

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie