Afbeelding
Frits van Breda

Nieuwe hangplek voor jongeren in Leusden

17 mei 2019 om 13:30 lokaal

LEUSDEN Belofte maakt schuld. Reden voor de gemeente Leusden om een plek te vinden waar jongeren in de leeftijdsgroep van 12 tot 18 jaar elkaar kunnen ontmoeten en chillen. Voorheen konden jongeren aan de Olmenlaan zonder direct toezicht van hun ouders bij elkaar komen zonder te worden weggestuurd. Van overlast was geen sprake, omdat er in de directe nabijheid geen woningen stonden.

Frits van Breda

Op dit moment is er slechts één zogenaamde JOP (Jongeren Ontmoetingsplek) in Leusden. Deze totaal verwaarloosde plek is te vinden op de grote parkeerplaats aan de Bavoortseweg. Tot twee jaar geleden was er ook een JOP aan de Olmenlaan. De primitieve voorziening moest verdwijnen wegens bouwwerkzaamheden. De jongeren kregen de belofte dat er een nieuwe plek gezocht zou worden. Dat laatste is gebeurd. Gemeente, politie en jongerenwerk hebben onderzoek gedaan naar locaties die mogelijk in aanmerking zouden kunnen komen.

ONTMOETINGSPLEK Jongeren zoeken naar een plek waar ze hun gang kunnen gaan zonder problemen voor de buurt te veroorzaken. Aan een geschikte ontmoetingsplek worden door de gemeente wel eisen gesteld. Veiligheid is een belangrijk punt. De bereikbaarheid moet optimaal zijn voor hulpdiensten en politie.

OPLOSSING Een oplossing is in zicht. De voorkeur van deskundigen, maar ook van de jongeren die er gebruik van willen maken, gaat de voorkeur uit naar een locatie bij de vlindertuin op de kruising van Heiligenbergerweg en Noorderinslag. Een primitief onderkomen in de vorm van een container zal op de bewuste plek geplaatst worden. Vrijwilligers van de Vlinder-en bijentuin hebben toegezegd te zullen helpen.

REGELS Ook wat het gebruik van de ontmoetingsplek betreft worden duidelijke regels vastgelegd. ,,Bij goed beheer en verantwoordelijk gedrag is er sprake van een beloningssysteem", belooft de gemeente. De jongeren zien dat wel zitten. ,,Als ze hun nieuwe plek zelf op orde hebben, willen ze ook meewerken aan het opknappen van de verwaarloosde JOP aan de Bavoortseweg."

TWIJFELS Denise Houtveen (GroenLinks-PvdA) heeft twijfels. Zij denkt dat jongeren het niet leuk zullen vinden, zo ver van de bewoonde wereld. ,,In het centrum is toch veel meer reuring? We kunnen toch geen JOP midden in de Biezenkamp maken?", reageerde wethouder Patrick Kiel. Hij streeft er naar de tweede JOP tot een succes te maken.

Johan van Beek
Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie