Afbeelding
Maarten van Apeldoorn

Vernieuwd Vilderskerkhof officieel geopend

24 mei 2019 om 12:46 lokaal

STOUTENBURG Wethouder Erik van Beurden heeft afgelopen donderdag 't Vilderskerkhof tegenover de Emelaarseweg 1 in Stoutenburg officieel geopend. In het afgelopen jaar kreeg het gemeentelijk monument een grondige opknapbeurt.

Een nieuwe omheining, hek en beplanting sieren het voormalige kerkhofje waar vooral landlopers werden begraven. Wethouder van Beurden: ,,Samen met de omwonenden en Historische Kring Leusden hebben we dit bijzonder stukje lokale geschiedenis uit de vergetelheid gehaald. Ik ben trots dat we ons mooie landschap laten leven. De plek is uitnodigend en wandelaars van het Klompenpad kunnen hier genieten van de natuur en van ons erfgoed." 

SIMPIE De begraafplaats is in de volksmond 'Het Vilderskerkhof' gaan heten, omdat hier vooral vilders werden begraven. Vilders waren landlopers die in ruil voor een slaapplek onder andere hielpen met het villen van dieren. Er waren ook landlopers die schoenveters, naalden of muizenvallen probeerden te verkopen. Simpie is wellicht de bekendste landloper die op het Vilderskerkhof begraven werd. Toen hij nog leefde trok hij rond met een bos biezen op zijn rug, omdat hij stoelenmatter was. Op het vernieuwde Vilderskerkhof staat een bord ter nagedachtenis aan Simpie.

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie