Afbeelding
José Huurdeman/Gemeente Leusden

Onschadelijke spinselmot wordt niet bestreden

29 mei 2019 om 13:53 lokaal

LEUSDEN Elk jaar in mei of juni worden sommige bomen en struiken bedekt met een dikke laag wit spinrag. De spinselmot vreet ze kaal en vult ze met nesten geelgroene rupsen. ,,De spinselmot is niet schadelijk en in de loop van de zomer krijgen bomen en struiken vanzelf weer nieuw blad", meldt de gemeente Leusden.

,,Van de spinselmot wordt vaak gedacht dat het nesten van de eikenprocessierups zijn. Toch zijn er grote verschillen tussen beide rupsen. De rupsen van de spinselmot vormen geen gevaar voor de gezondheid. Deze rupsen hebben ook geen brandharen op hun lichaam. Zijn niet behaard en licht van kleur. Ze zijn in verschillende gewassen te vinden (meidoorn, appel, kers, prunus) en de spinsels van de spinselmot zijn er eerder dan die van de eikenprocessierups."

Omdat er geen schade ontstaat door de spinselmot, bestrijdt de gemeente de rupsen niet. Ze zijn ongevaarlijk. Als ze de tuin inkruipen, dan kunnen ze eenvoudig worden opgeveegd. Over een tijdje, omstreeks half juni, verpoppen de rupsen en verdwijnt het probleem vanzelf.

Bart Belterman
Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie