Raadslid Wim van Hell: ,,RUD is bijdrage van Leusden dubbel en dwars waard.
Raadslid Wim van Hell: ,,RUD is bijdrage van Leusden dubbel en dwars waard." Privé

Raadgever: 'Schoon, groen en veilig Leusden'

9 juni 2019 om 08:52 lokaal

LEUSDEN In de rubriek 'Raadgever' komt elke week een lid van de gemeenteraad aan het woord over een item dat hij of zij zelf heeft gekozen. Deze week Wim van Hell van ChristenUnie/SGP over zwemwater, vuurwerk en nog veel meer zaken.

,,Kan ik veilig zwemmen in het Henschotermeer? Mag ik voor een evenement in juni zomaar vuurwerk afsteken? Waar moet ik een melding maken dat er een vat met ondefinieerbare vloeistof lekt in De Treek? Wat doe ik met het asbestdak op mijn schuur? Het zijn vragen die een Leusdenaar of een raadslid, zoals ik, kunnen hebben. In de gemeenteraad ging een wereld voor mij open bij de zogenaamde gemeenschappelijke regelingen. Gemeenten kunnen niet alles zelf. Ze hebben elkaar nodig. Dit regelen ze dan in één aparte dienst. De RUD, Regionale Uitvoeringsdienst, is er zo een. De RUD heeft mensen in dienst die het milieu in de gaten houden, voor ons en voor tien andere Utrechtse gemeenten. Dit gaat over goed zwemwater of vuurwerk maar ook over asbest in de grond en op daken. De ChristenUnie-SGP is blij met deze dienst, want we gaan samen voor een gezond en leefbaar Leusden.
Het mooie van raadslid zijn, is dat je bij allerlei zaken wordt betrokken. Zo weet ik inmiddels veel meer van de RUD. Vanaf 2024 is het bijvoorbeeld verboden om asbestdaken te hebben, als de Eerste Kamer daar 4 juni mee instemt. Asbest kan gevaarlijk zijn voor de volksgezondheid, dus gaat vanaf 2025 de RUD daarop controleren. Nu is Leusden niet alleen op tijd gestart maar ook op originele wijze: verwijderde asbestdaken worden vervangen door nieuwe daken met zonnepanelen. Asbest eraf, zon erop! Een mooie kans voor velen. Ook voor bijvoorbeeld boeren die zo de kostenpost van het verwijderen van daken van veelal grotere gebouwen wat kunnen opvangen.

Heel iets anders is de energie. In Nederland is vastgelegd dat bedrijven energiebesparende maatregelen moeten nemen die binnen vijf jaar terugverdiend kunnen worden. De RUD kan hierop handhaven. Ook hiervoor geldt dat we eerst proberen om bedrijven te verleiden om het zelf te doen, maar de stok achter de deur is er.
Energie, asbest, zwemwater, zo maar een paar voorbeelden uit het werkveld van de RUD. Een breed takenpakket, maar altijd gericht op bescherming van de natuur, biodiversiteit en het milieu. Bescherming van mens en natuur dus.

Als inwoners merk je wellicht niet veel van de RUD, maar bij problemen zijn ze er. Wat doet een raadslid dan met de RUD? Wij horen, als gemeenteraad, welke problemen er zijn en wat is opgelost. We denken mee als gemeente, één van onze wethouders is bestuurslid van de RUD. En, niet onbelangrijk, we keuren na rijp beraad de begroting goed. Op 6 juni is het weer zover, dan overleggen we samen als gemeenteraad over het budget van de RUD. Voor de RUD betalen we nu ongeveer 10 euro per inwoner, dat is het geld zeker waard. Gezondheid is tenslotte de basis van ons leven en daar willen we niet aan af doen.

Wim van Hell, ChristenUnie-SGP, wim@cu-sgp.nl.

Johan van Beek
Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie