Djania heeft met Automaatje altijd een leuke rit.
Djania heeft met Automaatje altijd een leuke rit. Arnoud J Spaaij

Leusden wil ook Automaatje

4 juli 2019 om 07:27 lokaal

ACHTERVELD/LEUSDEN De kleinschalige vervoersservice ANWB Automaatje is een groot succes in Achterveld. Gemeente Leusden zou graag zien dat het particuliere initiatief ook in Leusden van de grond komt.

Arnoud J Spaaij

Vorige week verreed de vrijwilligersdienst de achthonderdste rit. Die rit was voor de 14-jarige Djania. Speciaal hiervoor was burgemeester Bouwmeester met zijn auto naar Achterveld getogen. ,,Ik wilde al wat langer gewoon eens zelf een rit doen. Ervaren hoe dat is. Toen ik ernaar vroeg bij ANWB Automaatje in Achterveld werd me gelijk duidelijk hoe geweldig het is. Hiermee wordt voorzien in een behoefte die we met het reguliere zorgvervoer niet kunnen invullen. Enerzijds omdat je zo heel precies kan voldoen aan wensen die mensen hebben en anderzijds vanwege de betaalbaarheid", legt Bouwmeester uit.

DOKTER Wim van Middelaar is een van de 21 vrijwillige chauffeurs en al vanaf februari 2017, toen Automaatje van start ging in Achterveld, actief. ,,We rijden niet alleen ouderen maar alle mensen die een vervoersprobleem hebben. Soms brengen we iemand die gewoon naar de dokter moet. Ja dan lopen we, als mensen dat willen, ook mee. Dan help je bij de wandeling van de auto naar de wachtkamer, maar je kan ook de weg wijzen van de dokter naar de afdeling waar daarna foto's moeten worden gemaakt. We rijden incidenteel ook jongeren die, zoals Djania, naar de dagbesteding moeten. Dat was toevallig de achthonderdste rit die door de burgemeester gedaan werd", vertelt Van Middelaar. De dienst opzetten in Leusden lijkt Van Middelaar niet eenvoudig: ,,Dat is al eerder geprobeerd. Kijk je moet niet alleen een plan hebben. Je moet vooral doen." Het succes in Achterveld is vooral te danken aan de praktische invulling denkt hij: ,,Ja met praten kom je er niet." De lijnen zijn kort in Achterveld. Mensen kunnen enkele dagen van te voren een rit aanvragen. Een coördinator pikt uit een poule een chauffeur en plant de rit in. De kilometervergoeding wordt afgerekend tussen klant en chauffeur waarbij de tijd vrijwilligerswerk is.

De blauwdruk voor de opzet in Achterveld kwam van de ANWB. ,,Dat is ook wat de gemeente wil bijdragen," legt burgemeester Bouwmeester uit. Gemeente is met een eigen plan van opzet gekomen in samenwerking met andere gemeenten. In de factsheet is verantwoording, structuur van de organisatie en nog veel meer uitgewerkt. ,,We willen graag aanreiken", zegt Bouwmeester, ,,en hopen dat er iemand is of wellicht een bestaande organisatie in Leusden die het oppakt. We hopen dat we mensen samen kunnen brengen."

Voor Djania was de rit naar Boerderij 't Paradijs vorige week een speciale rit. De burgemeester brengt je immers niet iedere dag weg met zijn auto. Normaal rijdt er een taxi van het zorgvervoer om haar naar haar praktijkonderwijs te brengen, maar door vakantie kon dat niet. ANWB Automaatje Achterveld kon dus precies in het gat springen waarvoor de organisatie er is. En het fijne is dat Djania graag met de chauffeurs meegaat. Want met ANWB Automaatje heeft ze altijd een leuke rit.

Arnoud Spaaij
Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie