Afbeelding
rekening houden met milieu

5 tips om meer rekening te houden met het milieu

lokaal

Het is bijna onmogelijk in deze tijden om niet bewust te zijn van de effecten die bepaalde keuzes hebben op het milieu, en indirect ook het klimaat. Het moment om, los van de druk die vanuit Den Haag of de gemeentebesturen opgelegd gaat worden, zelf keuzes te maken die bijdragen aan een beter milieu is dan ook nu. Maar waar kun je als gewone burger beginnen om een steentje bij te dragen? Wij geven 5 tips om meer rekening te houden met het milieu.

1. Stoppen met grijze stroom
Lang niet alle elektriciteit die geproduceerd wordt is 'groen' te noemen. Dit heeft alles te maken met het productie- en leveringsproces hiervan. Het is niet moeilijk om te weten of een bepaalde aanbiederer groene stroom of grijze stroom levert. Wanneer je online energie gaat vergelijken op easyswitch.nl wordt je namelijk getoond welke soort stroom onderdeel is van welke aanbieding van verschillende aanbieders. Daar kun je voor de meest duurzame energie kiezen die ook nog eens gunstig kan zijn voor te portemonnee. Overstappen dus, als je nog niet op groene stroom zit.

2. Minder plastic gebruiken
De meeste plastic verpakkingen zijn nog niet biologisch afbreekbaar. Hoe meer ervan in gebruik zijn, hoe meer er dus bestaat wat niet vergaat en achter kan gaan blijven in de natuur. Als consument is het moeilijk om plastic geheel uit te bannen, maar je kunt er wel zuiniger mee omgaan. Hergebruik plastic tassen, in plaats van het aanschaffen van nieuwe. Neem je eigen tasjes mee wanneer je gaat winkelen. Hervul plastic flesjes om bijvoorbeeld onderweg een flesje water bij je te kunnen hebben, en gooi dit flesje dan ook niet weg. Gooi pedaalemmerzakken leeg in een vuilniszak en gebruik ze opnieuw, als ze niet te vuil zijn.

3. Kook op elektriciteit
Het verbruiken van gas om te koken is het verbruiken van fossiele, niet vernieuwbare energie. De winning van aardgas en de verbranding ervan komen de aarde niet ten goede. Daarbij is op gas koken minder comfortabel dan op inductie koken. Dit werkt op elektriciteit, op een plaat die makkelijk schoon te houden is en niet heet blijft na gebruik. Win-win dus.

4. Elektrische auto of fiets
Net als de winning en verbranding van aardgas, is ook aardolie een fossiele brandstof waarvan het gebruik de aarde geen goeds doet. Denk aan de uitlaatgassen die auto's, scooters en brommers uitstoten. De alternatieven dien zich al aan. Na hybride-auto's die veel minder benzine verbruiken zijn is er nu een groeiende infrastructuur voor auto's die volledig op elektriciteit werken. En de elektrische fiets is natuurlijk een uitstekend alternatief voor zowel de scooter of brommer als de fiets waarop je alles helemaal zelf moet doen.

5. Kook meer met seizoensproducten
Het is natuurlijk fijn dat we heel veel 'verse' producten het hele jaar door kunnen verkrijgen. Maar daar is wel een hoop inzet voor nodig die onnatuurlijk is en het milieu belasten. In plaats daarvan kun je gebruik maken van producten waarvan het het oogstseizoen is. Zo heb je lekker, écht vers voedsel dat niet op een hele belastende manier geproduceerd is.

advertentie
advertentie