Binnenkort besluit over klinkers op Hessenweg

26 februari 2018 om 10:49 lokaal

ACHTERVELD De discussie over wel of geen klinkers op de Hessenweg binnen de bebouwde kom van Achterveld nadert zijn einde. Als het aan het college van Burgemeester en Wethouders ligt wordt de knoop op donderdag 8 maart aanstaande doorgehakt. De 'Denktank, bestaande uit inwoners van het dorp, heeft de gemeente gevraagd een klinkerbestrating aan te leggen om de snelheid van het verkeer te matigen. Een in het leven geroepen  Asfaltgroep' met aanwonenden heeft zich fel gekeerd tegen het voorstel omdat gevreesd werd voor lawaaioverlast van een klinkerweg.Vorige week kwam het onderwerp weer aan de orde tijdens een informatieronde op het gemeentehuis waar voor- en tegenstanders van asfalt aanwezig waren. 

Frits van Breda

Ook een door de gemeente georganiseerde excursie waaraan voor- en tegenstanders van asfalt, maar ook raadsleden deelnamen, bracht partijen niet tot elkaar. ,,De excursie heeft niet geleid tot een wezenlijke wijziging van standpunten. De Actiegroep Asfalt blijft bij haar standpunt dat stille klinkers de leefbaarheid op de Hessenweg niet ten goede zullen komen" zo luidt de conclusie in een memo van het college.

Edwin Winterkamp, voorzitter van de dorpsraad en denktank, zei tijdens de bijeenkomst op het gemeentehuis trots te zijn op het plan dat op verzoek van de gemeente met ongeveer 500 inwoners is ontwikkeld waar het gaat over de renovatie van de Hessenweg. Suggesties over andere bomen, beplanting, aansluiting van wegen, parkeerplaatsen worden allemaal overgenomen. Alleen de oplossing om de gemiddelde snelheid naar beneden te brengen door gebruik te maken van klinkerbestrating wordt niet overgenomen. Een asfaltweg met drempels ziet hij ook niet als een oplossing omdat dit ook zal leiden tot geluidsoverlast. Een versmalling van de weg wordt ook niet als een optie gezien omdat dit een probleem met zich mee brengt voor de steeds groter wordende landbouwvoertuigen. De voorzitter van de 'Asfaltgroep', Piet Vos, bleef ook vorige week bij zijn standpunt dat het gebruik van klinkers niet zal leiden tot vermindering van de snelheid van gemotoriseerd verkeer. Hij ziet meer in het visueel versmallen van de weg waardoor er minder hard wordt gereden. 

Nu 'het dorp" niet zelf tot een compromis is gekomen zal de knoop door het gemeentebestuur moeten worden doorgehakt, zo luidt de conclusie van de beleidsmakers. Als het aan wethouder Erik van Beurden ligt wordt een definitief besluit op 8 maart genomen. De raad wordt gevraagd dan een uitvoeringskrediet ter beschikking te stellen van ruim € 4 miljoen voor de herinrichting van de Hessenweg. De voorstellen van de Denktank zullen worden overgenomen, behalve de suggestie om klinkerbestrating aan te leggen. 

Voor de reconstructie van het gebied rond het 'dorpsplein' wordt een uitzondering gemaakt. De gemeenteraad zal worden gevraagd om daarmee in te stemmen. Het college wil namelijk de mogelijkheid onderzoeken om alleen dat gebied te voorzien van stille klinkers om op die manier het pleingevoel te versterken. In de komende raadsvergadering zal het onderwerp niet op de agenda staan als hamerstuk. Raadsleden willen graag dat er over het onderwerp nog van gedachten gewisseld kan worden.

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie