Jacqueline Hofmeijer stond om 12 uur voor de poort om als eerste de nieuwe milieustraat te gebruiken.
Jacqueline Hofmeijer stond om 12 uur voor de poort om als eerste de nieuwe milieustraat te gebruiken. Rinus Van Denderen

Milieustraat feestelijk in gebruik genomen

7 maart 2018 om 07:03 lokaal

LEUSDEN Met een druk op de knop opende wethouder Jan Overweg vrijdag de vernieuwde milieustraat aan de Spieghelweg. Leusdenaren die eerder hun afval naar het afvalstation brachten zullen moeten wennen aan de nieuwe situatie.

Frits van Breda

Het scheiden van afval is, meer dan voorheen, noodzakelijk. Er moet straks bij de ingang van het terrein al aangegeven worden of het gaat om afval dat gratis kan worden gestort of dat men er voor moet betalen. Is er sprake van afval in beide categorieën, dan zal er een extra rondje gereden moeten worden. ,,We streven naar zo weinig mogelijk afval in Leusden", benadrukte de wethouder in zijn openingsspeech.

AFVALSCHEIDING Leusdenaren scheiden sinds de komst van de ondergrondse containers hun afval steeds beter. Twee jaar geleden werd er nog jaarlijks 140 kilogram ingeleverd en opgehaald. In de tweede helft van vorig jaar is dat gemiddelde gedaald tot 100 kilogram. Een besluit van de EU om regels vast te stellen over de maximale hoeveelheid restafval die per inwoner acceptabel is werd door de Nederlandse regering overgenomen. Voor Leusden betekent het dat er in 2020 nog 75 kilogram restafval per inwoner acceptabel is. Bij overschrijding van die hoeveelheid wordt een extra toeslag geheven over de verwerking van het afval.

ZORGVULDIG Wethouder Jan Overweg is er bijna zeker van dat Leusden straks die extra toeslag niet hoeft te betalen omdat de inwoners nu al zorgvuldig omgaan met het scheiden van afval. Elke ton restafval kost de gemeente nu nog 13,00 euro. De verwachting is dat dit tarief nog zal stijgen. Dat er met ingang van dit jaar betaald moet worden voor het restafval dat inwoners in de containers dumpen, betekent een eerlijke verdeling van kosten, aldus de wethouder.

MILIEUPAS Ook op het afvalstation wordt duidelijk gemaakt dat scheiding van afval zinvol is. Op vertoon van de milieupas kan iedereen nog steeds in een groot aantal containers gratis verschillende soorten afval deponeren. Electrische apparaten, hard plastic, ijzer, papier, piepschuim, matrassen, vloerbedekking, maar ook asbest en chemisch afval kunnen zonder betaling gestort worden. Voor hout, sloopafval en grof huishoudelijk afval geldt een andere regeling. Voor dit jaar is een tarief vastgesteld van 0,70 eurocent per 10 kilogram. Curieus is de regeling die geldt voor het dumpen van autobanden. Autobanden zonder velg kunnen gratis ingeleverd worden, mét velg zal er betaald moeten worden.

VERVUILER BETAALT Ook in Leusden wordt het zinnetje "de vervuiler betaalt", steeds meer van toepassing. De afvalstoffenheffing is omlaag gegaan, daar tegenover staat dat voor het storten van restafval betaald moet worden. Met de nieuwe milieustraat is het ook duidelijker geworden dat het scheiden van afval loont. Hoewel het afvalstation inmiddels feestelijk in gebruik is genomen zijn niet alle voorzieningen op tijd gereed gekomen. Om die reden gaan een aantal regelingen pas op 3 april in werking. Vanaf die datum kan er met een pinpas worden afgerekend en kan het, afhankelijk van het afval dat wordt aangeboden, nodig zijn om twee rondjes te rijden.

OPENINGSTIJDEN Inmiddels zijn wel de openingstijden van de milieustraat weer verruimd. Van maandag tot en met vrijdag kan iedereen van 9.00 tot 16.30 uur terecht. Op zaterdag is de milieustraat open van 8.30 tot 13.00 uur.

Opening milieustraat
Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie