Een bus van Syntus in het buitengebied.
Een bus van Syntus in het buitengebied. BDU

Stakingen streekvervoer uitgesteld

21 juni 2018 om 10:55 lokaal

LEUSDEN (ANP) De eerder aangekondigde landelijke staking in het streekvervoer is met twee dagen uitgesteld naar woensdag. De vakbonden CNV Vakmensen en FNV Streekvervoer zeggen de bemiddelaars meer tijd te geven om tot een oplossing te komen.

Dat betekent concreet dat de staking niet al op maandagochtend begint, maar op woensdagochtend 27 juni. De staking zal dan 72 uur duren, tenzij er alsnog eerder een akkoord over een cao wordt bereikt.

,,Mocht er uiterlijk dinsdag 26 juni einde dag een fatsoenlijk resultaat van bemiddelaars liggen, zwart op wit, dan blijven de bussen rijden. Is er dinsdag geen resultaat, dan wordt er vanaf woensdag 27 juni alsnog gestaakt", meldt de FNV.

CNV zegt zich te realiseren dat een staking in het openbaar vervoer grote gevolgen zal hebben voor de reizigers. ,,Als we dat met elkaar kunnen voorkomen, dan tekenen we daarvoor. Maar daar hebben we toch echt de medewerking van de werkgevers voor nodig", laat een woordvoerder weten.

Er wordt onderhandeld over een cao voor 12.000 werknemers in het streekvervoer. De bonden eisen een loonsverhoging van 3,5 procent, maatregelen om de werkdruk te verminderen en elke tweeënhalf uur een (plas)pauze.

De Vereniging Werkgevers Openbaar Vervoer (VWOV) is niet te spreken over de acties van de bonden - niet over de staking zelf en niet over het uitstel. ,,Onze reizigers weten, net als wij, niet meer waar ze aan toe zijn." Ze zeggen dat ze de werknemers al flink tegemoet zijn gekomen. Ze bieden 2,75 procent loonsverhoging, werkdrukvermindering en de gevraagde plaspauze. VWOV vertegenwoordigt Arriva, Connexxion, EBS, Keolis Nederland en Qbuzz.

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie