Actieve Romana uit Leusden
Actieve Romana uit Leusden eigen foto van gefotografeerde

Hoera voor de zwerfvuilraper!

14 maart 2023 om 21:21 Lokaal Deel je nieuws

Romana ruimt op met HelemaalGroen

Haar hele leven woont Romana (23) al in Leusden. Ze is HBO-student en houdt van wandelen in haar mooie, groene dorp. Toen ze in coronatijd veel op pad was viel haar op dat er behoorlijk wat zwerfafval in de bermen lag. Jammer van de vele prachtige wandelroutes en bosrijke plekken. Om te voorkomen dat ze zich bleef ergeren is ze begonnen met opruimen en nam wekelijks een grijpstok en een vuilniszak mee om Leusden schoner te maken voor mensen en dieren. Dat maakt haar heel vrolijk, het is genieten in een schone omgeving.  Daar doet ze het voor!

Op een gegeven moment raapte ze zoveel zwerfafval dat dit niet meer in de gewone (gratis) prullenbakken paste.  Ze kwam in contact met de vrijwilligers van ‘Opgeruimd Leusden’ en daar kreeg ze opruimmaterialen:  een betere grijper, vuilniszakken, een afvalpasje en een reflectievest. Nu is ze beter zichtbaar als ze afval raapt en ze geniet volop van de positieve reacties die ze krijgt. Het leukste compliment kwam van een buschauffeur die langs reed met de bus, toeterde en uit zijn raampje riep: “Goed bezig! Dankjewel!”                                                       Die opmerking maakte haar hele dag goed.  

Romana gebruikt bij haar rondes met veel plezier de app HelemaalGroen. Ze vindt het leuk om haar eigen gelopen routes te zien én die van anderen in het hele land. Hierdoor voelt ze zich een stuk minder alleen als ze bezig  is. Er zijn enorm veel mensen die hun best doen om Nederland schoner te maken, dat maakt haar best wel trots. De Leusdense vrijwilligers hebben in 2022 maar liefst 1750 kilometer berm geregistreerd schoongemaakt!  

Hoe werkt HelemaalGroen?

HelemaalGroen stimuleert individuele burgers om zwerfafval op te ruimen en hun inzet zichtbaar te maken (app.helemaalgroen.nl). Activeer de app wanneer je begint met een zwerfvuilactie. De afgelegde route wordt als een groen lijntje zichtbaar op de kaart. Na een maand verkleurt het lijntje naar oranje en twee maanden later is het bruin. Na opnieuw lopen van dezelfde route kleurt die weer groen. Door de 12.425 deelnemers wordt de kaart van Nederland steeds groener. Het is handig om je route te kunnen zien, die van deelnemers uit de eigen omgeving en uit de rest van het land. (www.helemaalgroen.nl).

In 2022 zijn 220.000 kilometers via de app geregistreerd opgeschoond. Dit door Jaap de Boer (Achterhoek) gestarte burgerinitiatief wordt breed gedragen. Het leuke aan het initiatief is dat iedereen mee kan doen; jong, oud, lopend, fietsend of in een scootmobiel en je bepaalt zelf de route zodat het nooit verveelt.

De gemeente Leusden telt nu 109 deelnemers bij HelemaalGroen.

Doe jij ook mee?  Samen kleuren we Nederland groen.                                                               Een afvalgrijper lenen? Zie: www.opgeruimdleusden.nl 

Zwerfvuil maken is geen kunst, zwerfvuil opruimen is dat wel. 

14-03-2023TW

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie