Thijs in een Brabantse outfit
Thijs in een Brabantse outfit Ron Huizer

Kan een Leusdenaar een echte Brabander worden? Thijs den Ouden (19) zoekt het uit voor Omroep Brabant

Mensen

LEUSDEN Kan iemand die boven de rivieren geboren is een Brabander worden? Thijs den Ouden, oorspronkelijk een inwoner uit Leusden, neemt de proef op de som. Voor Omroep Brabant gaat de 19-jarige student in een zesdelige videoreeks proberen om een zuiderling te worden. Thijs: ,,Brabanders horen meteen aan mijn accent dat ik geen oorspronkelijke inwoner ben.”

Toen Thijs vorig jaar naar Tilburg verhuisde voor zijn studie journalistiek, belandde hij in een warm bad. ,,Ik voelde me meteen welkom in Brabant. Iedereen is heel gemoedelijk en mensen zijn echt een open boek. Dat is wel een verschil met Leusden, daar had ik vaak het idee dat de inwoners meer gericht zijn op de eigen kringen.”

NOOIT MEER WEG ,,Vroeger heb ik altijd gezegd: ik wil niet weg uit Leusden. Ik heb er achttien jaar van mijn leven gewoond en ik had bedacht om daar ook mijn kinderen op te voeden,” vertelt Thijs. ,,Nu ik in het zuiden woon, ben ik daar toch wel anders over gaan denken. Ik heb besloten me te laten leiden door de liefde om te zien waar ik eindig. Maar er is echt wel een kans dat ik terugga naar Leusden.”

Thijs’ roots liggen voor een deel in Brabant en zijn familie vindt het daarom heel leuk dat hij de stap heeft gewaagd naar Tilburg te gaan. “Mijn vader kwam uit Hoevelaken, maar mijn moeder uit Eindhoven. Zij is heel trots dat ik ben verhuisd.” Ook zijn zussen hebben de smaak te pakken. ,,Mijn ene zus woont in Breda en mijn andere zus in Nijmegen. Dat laatste ligt natuurlijk niet in Brabant maar wel in de buurt.”

NOSTALGIE Thijs vindt het heerlijk om op vrijdag weer even terug in Leusden te zijn. “Als ik er ben, geniet ik van de nostalgie. Als ik mijn straat inloop en mijn buren roepen dat de verloren zoon terug is, word ik altijd heel blij. Ik voetbal nog bij Roda ‘46 dus ik keer nog wel regelmatig terug. Maar hoe leuk ik het ook vind om vrijdag in Leusden te zijn, ik vind het ook weer fijn om zondag terug naar Tilburg te keren.”

Of het hem gaat lukken om Brabander te worden, daarover zijn de meningen verdeeld. ,,Het ene deel zegt dat het nooit gaat lukken, een ander deel vindt dat het echt wel mogelijk is als je het echt wil.” Eén ding hebben Brabanders en Leusdenaren wel gemeen volgens Thijs: ,,Er wordt op beide plekken graag bier gedronken!”

Thijs Wil Brabander Worden is vanaf 25 januari iedere week om 17.00 uur te zien op het YouTubekanaal van Omroep Brabant. Hij gaat in gesprek met Brabantse Youtubers, op pad met boeren en hij maakt zijn eigen carnavalskraker. 

advertentie