De Oekraïense ambassadeur Maksym Kononenko bekeek onder meer een lesruimte voor Oekraïense kinderen  in de opvanglocatie aan de Storkstraat.
De Oekraïense ambassadeur Maksym Kononenko bekeek onder meer een lesruimte voor Oekraïense kinderen in de opvanglocatie aan de Storkstraat. Daan Bleuel

Oekraïense ambassadeur in Nederland ontslagen, reden onbekend

28 september 2022 om 09:38 Mensen

LEUSDEN De ambassadeur van Oekraïne in Nederland, Maksym Kononenko, is ontslagen. Het kantoor van president Volodimir Zelenski heeft dat dinsdag naar buiten gebracht, zonder een reden te geven.

Kononenko bood op 16 februari zijn geloofsbrieven aan koning Willem-Alexander aan, bij het begin van zijn ambassadeurschap. Kort erna viel Rusland zijn land binnen. Als ambassadeur onderhield hij toen contact met het Nederlandse kabinet.

GASTVRIJ LEUSDEN Twee weken terug was Kononenko nog op werkbezoek in Leusden om vrijwilligers van Gastvrij Leusden te ontmoeten, de opvanglocatie aan de Storkstraat te bekijken en het Sovjet Ereveld te bezoeken, waar ook zo’n honderd Oekraïners liggen begraven. 

Hij noemde de accommodatie aan de Storkstraat ‘één van de allerbeste die hij tot nu toe in ons land bezocht’, was verrast te zien dat er -binnen en buiten- een goed geoutilleerde speelgelegenheid was voor de kinderen en ruimten waar jong en oud zich kunnen ontspannen. Bepaald onder de indruk was de ambassadeur van de complete school die op de onderste verdieping van het gebouw is ingericht. Daar krijgen niet alleen kinderen les die in de Leusdense opvang wonen, maar ook leerlingen uit de wijde omtrek.

Dinsdagavond 27 september bevestigde Kononenko op Twitter dat ‘zijn diplomatieke missie voorbij is’. ,,Het presidentieel decreet is gepubliceerd”, aldus de Oekraïner, die geen reden geeft voor zijn ontslag. ,,Dit is niet het einde”, schrijft hij wel in zijn bericht. Kononenko stelt verder dat Nederland zijn land sinds de Russische invasie in Oekraïne heeft gesteund. ,,En ik ben er van zeker van dat dat zo zal blijven. Want wij delen dezelfde waarden, we vechten samen voor een vreedzame toekomst op dit continent.”

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie