Ina Zwambag, burgemeester Bouwmeester, Monique Hoogervorst, Veerle van der Kooi en Melvina Pampus (foto: Christa Buikstra).
Ina Zwambag, burgemeester Bouwmeester, Monique Hoogervorst, Veerle van der Kooi en Melvina Pampus (foto: Christa Buikstra). Christa Buikstra

Winnaars van kleding Upcycle-wedstrijd bekend gemaakt (met video)

4 december 2020 om 07:30 Natuur en milieu

LEUSDEN De winnaars van de wedstrijd ‘Van oud naar nieuw: upcycle je kleding’ ontvingen uit handen van Burgemeester Bouwmeester op 28 november hun prijs in het verzamelgebouw aan de Olmenlaan.

De originele creaties van Ina Zwambag (tassen), Monique Hoogervorst (kleding volwassenen) en Veerle van der Kooi (kleding jeugd) kregen een zeer positieve jurybeoordeling. Melvina Pampus nam namens haar groep 7/8 van ‘t Startblok uit Achterveld een prijs in ontvangst. ‘Haar’ kinderen versierden ieder een stuk gebruikt textiel. Alle lapjes werden tot een prachtig wandkleed verwerkt.

POSITIEF JURYRAPPORT De jury bestond uit drie Leusdenaren met een modevakachtergrond. Evelien Blom, oud-wethouder en werkzaam geweest als coupeuse. ,,Ik ben positief verrast door de originaliteit en het kleurgebruik van de inzendingen”, zei ze. René Roof is modeondernemer met kledingzaken in Leusden: ,,Kleding moet goed draagbaar zijn”. En Esther Blijleven heeft een atelier voor maatkleding en werkt graag met duurzame stoffen. ,,Ik let bij kleding op materiaalgebruik en een goede snit.” De juryleden beoordeelden alle inzendingen en waren onder de indruk van de winnende creaties.

CREATIES MET EEN VERHAAL Elk stuk vertelt een bijzonder verhaal door de verwerking van (her)gebruikte materialen: een ritsje uit een kinderbroek, de stof van een lievelingstas, oude gordijnen, een veel gedragen overhemd, kralen uit een oude ketting of een grote knoop van een oude poef. Zoals een inzender schreef: ,,Het leuke van het verwerken van meerdere kledingstukken uit verschillende periodes van je leven is dat je veel herinneringen in een kledingstuk draagt!” Ook ‘miskopen’ die al jarenlang achterin de kast lagen kregen alsnog een leven. Sommige inzenders haalden al het materiaal uit de kledingkast. Anderen vonden inspiratie in gebruikte fietsbanden, cd’s, borduurwerkjes uit de kringloopwinkel of stofstalen uit een verouderde collectie.

DUURZAAM DOEN De wedstrijd werd op verzoek van De Groene Belevenis georganiseerd door Marga Rabouw (Rabouw Art) en Anita van der Vlist (Mod’ani) en vond plaats in het kader van Duurzaam Doen rondom de impact van kleding.

Zelf aan de slag? Zoek op internet op ‘upcycle your clothes’ voor inspiratie en voorbeelden.


Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie