(Archieffoto ter illustratie).
(Archieffoto ter illustratie). Brigit Bakel

Proef met recycling van opblaasbare producten

Natuur en milieu

LEUSDEN Als onderdeel van een proef kunnen opblaasbare zwembaden en bijbehorende luchtbedden, strandballen en vrolijke opblaasfiguren deze zomer gratis apart worden ingeleverd bij de milieustraat in Leusden.

De AVU (Afval Verwijdering Utrecht) doet deze proef met gescheiden inzamelen en recyclen van opblaasartikelen samen met diverse gemeenten en samenwerkingspartners Circulus en ROVA. De proef duurt de hele zomer en wordt na afloop geëvalueerd.

Deze producten belanden normaal gesproken bij het grofvuil of restafval en worden vervolgens in een verbrandingsinstallatie verbrand. ,,Zonde, want het PVC kan ook worden gerecycled”, schrijven de samenwerkende partijen. ,,Dat is niet alleen beter voor het milieu, het levert ook grondstoffen op voor nieuwe producten.”

Op de milieustraat staat een aparte bak waar opblaasbare producten gratis ingeleverd kunnen worden. In principe kunnen alle plastic opblaasartikelen worden ingeleverd, behalve ballonnen. Denk bijvoorbeeld aan opblaasbare zwembaden, luchtbedden, strandballen, zwembanden en –bandjes en opblaasfiguren.

‘NIET BIJ PMD’ PMD staat voor plastic verpakkingen, metalen verpakkingen (blikjes) en drankpakken. Dit gaat om verpakkingen als lege shampooflessen en plastic zakken van pasta, rijst, brood of koekjes. Opblaasartikelen zijn geen verpakkingen. De recyclinginstallatie waar PMD naartoe gaat, kan geen zwembadjes of luchtbedden verwerken. Het kan zelfs zorgen voor afkeur van PMD en storingen in de installatie. ,,Doe opblaasartikelen daarom niet bij het PMD!”

De verzamelde opblaasbare producten gaan naar Vinylrecycling, in Lelystad. Daar wordt het materiaal gecontroleerd en vervolgens verwerkt tot grondstof voor nieuwe producten. Er worden bijvoorbeeld tuinslangen, schoenzolen en slippers van gemaakt. Ook wordt er dakbedekking van gemaakt.

advertentie
advertentie