Afbeelding
Echtscheidingsprocedure

Het voorkomen van conflicten bij overlijden tijdens een echtscheidingsprocedure

14 april 2021 om 07:28 Partnercontent

Tijdens een echtscheidingsprocedure of kort daarvoor of daarna, kan een van de (ex-)echtgenoten overlijden. Vanzelfsprekend is het een scenario waar niemand graag aan denkt, maar dat zo nu en dan wel voorkomt. Wanneer de scheiding door de rechter is uitgesproken en in de registers van de burgerlijke stand is ingeschreven, eindigt een huwelijk door echtscheiding. Het overlijden heeft diverse gevolgen voor de afwikkeling van de echtscheiding en voor de afwikkeling van de erfenis. Het is raadzaam om bijstand van een gespecialiseerde advocaat in familierecht te vragen. Op die manier voorkomt u bij een eventuele echtscheiding dat een toekomstige ex-partner na uw overlijden aanspraak maakt op de erfenis.

De volgende situaties kunnen zich voordoen bij overlijden tijdens een echtscheidingsprocedure:

  • Er is sprake van het overlijden nadat de echtscheiding volledig is afgewikkeld;
  • Het overlijden vindt plaats nadat de echtscheiding is uitgesproken en ingeschreven, maar voordat de echtscheiding volledig is afgewikkeld;
  • Het overlijden vindt plaats na de indiening van het verzoekschrift tot echtscheiding, maar voordat de echtscheiding is uitgesproken en ingeschreven;
  • Het overlijden vindt plaats vóór de indiening van het verzoekschrift tot echtscheiding;
  • Het overlijden vindt plaats na het uitspreken van de echtscheiding maar voor de inschrijving.    

Einde van het huwelijk 

Het huwelijk komt tot een einde door het overlijden als er een echtscheidingsprocedure loopt of er een scheiding is uitgesproken, maar nog niet is ingeschreven en één van de echtgenoten overlijdt. Er is dan geen belang meer bij het verzoek tot echtscheiding. Eventuele afspraken die door partijen zijn gemaakt over de gevolgen van de scheiding komen te vervallen. Dat geldt onder andere voor afspraken op basis van een echtscheidingsconvenant, omdat de scheiding nog niet is ingeschreven. In het echtscheidingsconvenant staat standaard omschreven dat de afspraken gelden in het geval de echtscheiding staat ingeschreven in de registers van de burgerlijke stand en dus wordt afgerond.

Testament opmaken 

Zonder een testament gelden de wettelijke regels van het erfrecht als een huwelijk wordt ontbonden door overlijden en niet door echtscheiding. De kinderen en de langstlevende echtgenoot erven in dat geval ieder voor gelijke delen. Er dient een testament te worden opgemaakt, als u het risico wilt voorkomen dat een toekomstige ex-partner mogelijk erft omdat de procedure van de echtscheiding nog niet is afgerond. Het is noodzakelijk om uw testament te laten nakijken als dat er al is.

Erfrechtelijke aspecten echtscheiding

Het is dus verstandig om u in uw testament te verdiepen en te overwegen of het misschien moet worden gewijzigd, als u een echtscheiding overweegt of als er een echtscheidingsprocedure loopt. Een andere belangrijke kanttekening blijkt uit het volgende gegeven. Het is aan te bevelen om een echtscheidingstestament te laten opmaken in elke situatie waarin sprake is van een aanstaande, lopende of afgeronde echtscheiding. De eerder genoemde problemen worden hierin zo veel mogelijk opgelost. Het is ook aan te raden om een eventuele polis van levensverzekering in alle situaties te laten wijzigen, waar dat mogelijk is. Op die manier kunt u voorkomen dat uw ex-echtgenoot begunstigde blijft of indirect voordeel kan hebben van de uitkering van een levensverzekering. Tijdens de scheiding zal een familierechtadvocaat u ook wijzen op de erfrechtelijke aspecten van de echtscheiding.

Wilt u ook hulp om conflicten bij overlijden tijdens een echtscheidingsprocedure te voorkomen? De advocaten van Advocaten Familie- & Erfrecht geven u bijstand en advies. Het dichtstbijzijnde kantoor bevindt zich in Utrecht. Maak een afspraak via telefoonnummer: 088 - 0209 444.  

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie