Afbeelding
Foto door form PxHere

Zijn de 600 wifihotspots in Leusden veilig?

20 september 2021 om 08:19 Partnercontent

Leusden heeft een vrij lage openbare wifidichtheid, met ongeveer één openbaar netwerk per 50 inwoners. Dat is beperkt, vergeleken met het gemiddelde voor de provincie Utrecht (één netwerk per 20 inwoners). De gemeente Utrecht is de gemeente in onze provincie met het hoogst aantal netwerken per inwoner. Volgens de gegevens van Wiman, de app waarmee je snel wifi hotspots en hun wachtwoord kunt vinden, kun je daar op meer dan 35.000 plaatsen gratis inloggen.

In de gemeente Leusden zijn 600 gratis wifi hotspots te vinden, van de Jumbo tot Jacco’s Cafetaria en het Van Der Valk Hotel. En hoewel dat aantal niet erg hoog is, is het wel erg handig als je geen mobiele data wilt gebruiken. Je moet er echter wel altijd rekening mee houden dat het gebruik van openbare wifinetwerken geen veilige manier is om te internetten. Als je geen VPN op je apparaat hebt, moet je deze netwerken nooit gebruiken voor gevoelige activiteiten zoals internetbankieren of het bedienen van je IoT apparaten. Veiliger is het om zonder VPN helemaal geen verbinding te maken met openbare netwerken.

De gevaren van openbare wifinetwerken

Als je met een netwerk verbindt dat geen wachtwoord heeft, of waarbij alle gebruiker van hetzelfde wachtwoord gebruik maken, kunnen andere gebruikers met simpele software meekijken. De meeste gebruikers van een netwerk zijn zelf druk bezig met hun eigen activiteiten, maar je weet nooit wie er met verkeerde bedoelingen op het netwerk zit.

Oplichters richten zich vaak op openbare netwerken in hotels en restaurants waar mensen enige tijd doorbrengen en via het gratis netwerk surfen. Als ze toegang krijgen tot je apparaat, kunnen ze meekijken met wat alles dat je doet. En dat niet alleen. Ze kunnen ook toegang krijgen tot gevoelige informatie of schadelijke software plaatsen op je apparaat, zodat ze daar later gebruik van kunnen maken.

Helpt een VPN om veilig te blijven?

Een VPN is een Virtueel Persoonlijk Netwerk dat al je internetverkeer versleuteld en beveiligd omleidt via een server. Op deze manier worden al je gegevens onleesbaar voor pottenkijkers en blijft ook je IP-adres verborgen. Dit geeft een stevige bescherming tegen hackers en gluurders.

Om een VPN te installeren en veilig van de 600 hotspots in Leusden gebruik te maken, koop je voor een paar euro een pakket van een van de gerenommeerde VPN diensten, zoals NordVPN of Surfshark, en download je hun app. De software installeren en gebruiken is simpel. Zo blijf je ook in Leusden veilig online.

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie