Afbeelding
Foto Unsplash

Gevaren op de werkvloer terugdringen? Investeer in VCA!

11 augustus 2022 om 16:38 Partnercontent

In verschillende sectoren bestaan aanzienlijke risico’s op de werkvloer. Bijvoorbeeld in de bouw, de elektrotechniek en de (petro)chemische sector. Dat leidt ertoe dat in Nederland jaarlijks nog zo’n 200 duizend bedrijfsongevallen plaatsvinden. Lang niet altijd heeft dat gevolgen, maar in ongeveer 4.300 gevallen is wel degelijk sprake van letsel en in zestig gevallen zelfs van een dodelijke afloop. Om dat probleem terug te dringen, is het mogelijk om medewerkers op VCA-cursus te sturen bij een gespecialiseerde opleider als VCANederland. We vertellen meer over VCA en de cursus.

Onafhankelijk toetsingssysteem

Hoewel VCA in de vorm van de VCA-cursus en VCA-certificering vooral het laatste decennium sterk aan populariteit aan het winnen is, is het concept al in 1994 ontstaan. In dit jaar besloten aannemers en vertegenwoordigers uit de petrochemische industrie samen te gaan werken om tot een onafhankelijk toetsingssysteem te komen dat ingezet kon worden om het veiligheidsbeleid van bedrijven in hun sectoren te controleren. Dit toetsingssysteem kreeg de naam Veiligheid, Gezondheid en Milieu Checklist Aannemers (VCA). VCA is uiteindelijk uitgegroeid tot een breed gedragen instrument in de strijd tegen werk- en milieugerelateerde ongevallen waar veel bedrijven in verschillende risicovolle sectoren nu gebruik van maken.

Versies en cursusvormen

De VCA-cursus bestaat in verschillende versies en cursusvormen. Ten eerste is het belangrijk om te onderscheiden dat er aparte cursussen bestaan voor werknemers op de werkvloer, leidinggevenden en zzp’ers en intercedenten in de uitzendbranche die personeel uitzenden in risicovolle sectoren. Voor werknemers op de werkvloer is er de basiscursus VCA of B-VCA, waarin men basiskennis opdoet over risico’s rondom veiligheid, gezondheid en milieu en hoe daarmee om te gaan. Omdat leidinggevenden en zzp’ers andere verantwoordelijkheden hebben, is er voor hen de cursus Veiligheid voor Operationeel Leidinggevenden (VCA-VOL). Voor intercedenten is er de cursus Veiligheid voor Intercedenten en Leidinggevenden van Uitzendorganisaties (VIL-VCU). De VCA-cursus wordt het vaakst klassikaal gevolgd. In sommige gevallen is dat op locatie bij een bedrijf. Daarnaast is het mogelijk om een e-learning of zelfstudie te doen. In alle gevallen wordt de cursus afgerond met een officieel examen dat voorafgegaan kan worden door een proefexamen. Als het examen met succes afgelegd wordt, krijgt men het VCA diploma.

Economische belangen

Voor bedrijven zit er ook een economisch belang aan het behalen van VCA-certificering en het investeren in de cursus voor werknemers. Het is namelijk zo dat de invloed van VCA in risicovolle sectoren dusdanig veel groter is geworden, dat het een belangrijke factor geworden is bij het verkrijgen van opdrachten. Opdrachtgevers stellen namelijk steeds vaker als eis aan bedrijven die zich kandidaat stellen om een opdracht binnen te halen dat men in het bezit is van VCA-certificering. Zonder die certificering prijst een bedrijf zichzelf dus uit de markt. Individuele professionals in deze sectoren kunnen hetzelfde ervaren bij sollicitaties, waar het bezit van het VCA-diploma steeds vaker de beste kansen geeft om daadwerkelijk de baan te krijgen.

Los van het economische belang, is het natuurlijk gewoon belangrijk voor bedrijven en hun medewerkers om zo goed mogelijk op de hoogte te zijn van de risico’s die komen kijken bij het werk dat verricht wordt. Niemand is immers gebaat bij ongelukken. Voorop staat dat VCA een bijdrage levert aan het voorkomen van vervelende ongelukken met alle gevolgen van dien, en precies om die reden zit er dus ook een economisch belang aan het investeren in VCA-certificering.

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie