Afbeelding
Foto Unsplash

Wat is BHV en waarom is het zo belangrijk?

23 november 2022 om 13:34 Partnercontent

Je hebt misschien al eens gehoord van BHV of ‘Bedrijfshulpverlening’, maar wat is het precies? In een notendop is BHV een programma dat voorziet in training in eerste hulp en veiligheidsprocedures, met als doel mensen te helpen veilig te blijven in geval van brand of andere noodsituaties op de werkvloer.  BHV is een belangrijk programma dat iedereen zou moeten overwegen te volgen. Het kan worden gedaan via een online cursus of een fysieke cursus, en de kosten variëren afhankelijk van de aanbieder. Lees hier alles wat je moet weten. 

Wat is BHV?

Wat is BHV? Het staat voor ‘Bedrijfshulpverlening’. Het is een programma dat werknemers traint hoe ze moeten reageren in geval van nood, zoals brand of een chemische lekkage. Tijdens een BHV-cursus leer je alles over hoe je moet handelen bij een brand, hoe je een ontruiming moet leiden en hoe je eerste hulp verzorgt. 

BHV helpt bedrijven een veiligheidsplan op te stellen en geeft werknemers de kennis en vaardigheden die ze nodig hebben om veilig te blijven in een noodsituatie. En het is niet alleen voor grote bedrijven - elk bedrijf, ongeacht de grootte, zou een BHV-programma moeten hebben.

Waarom is BHV zo belangrijk?

Je vraagt je misschien af waarom BHV zo belangrijk is. Het is immers niet zo dat je dagelijks met brand of een noodsituatie te maken krijgt. Maar je weet nooit wanneer er iets kan gebeuren. Daarom is het zo belangrijk om een plan te hebben en ervoor te zorgen dat een aantal medewerkers in jouw organisatie weet wat te doen in geval van nood. En dat is waar BHV om de hoek komt kijken. 

De voordelen van een BHV-training zijn legio en omvatten:

  • Minder kans op letsel of overlijden; 
  • Het vermogen om anderen te helpen in een noodsituatie; 
  • Kennis over hoe veilig te evacueren in geval van brand of een andere noodsituatie; 
  • Gemoedsrust.

Hoe kan ik een BHV diploma behalen?

Wil jij je BHV halen? Er zijn een paar opties. Je zou een online cursus kunnen doen, of je zou een fysieke cursus kunnen doen. De online cursussen zijn wat goedkoper en wanneer je hiervoor kiest kun je op elk moment vanuit huis alles leren over BHV. De fysieke variant is natuurlijk wat meer beeldend, maar dan moet je wel op een bepaald tijdstip op de afgesproken plek zijn. 

Hoeveel kost het om een BHV cursus te volgen?

Je vraagt je misschien af hoeveel het kost om een BHV-cursus te volgen. Nou, het goede nieuws is dat het niet te duur is. In feite bieden de meeste opleidingsbedrijven verschillende prijsopties, zodat je er een kan vinden die bij je budget past.

Over het algemeen zijn de online varianten wat goedkoper. Denk hierbij aan prijzen rond de €70,-. Wanneer je voor een fysieke variant kiest, zal je wat dieper in de buidel moeten tasten. De prijs ligt dan rond de €190. 

Voor wie is een BHV-cursus geschikt?

Denk je eraan om een BHV-cursus te volgen? Dan is dit misschien goed nieuws voor je. BHV-training is namelijk niet alleen voor professionals die in risicovolle sectoren werken. In feite kan elk bedrijf of organisatie profiteren van het hebben van een paar BHV-getrainde medewerkers.

Dus wie zou een BHV cursus moeten volgen? In principe iedereen die voorbereid wil zijn op elke vorm van nood op de werkplek. Dat kan de receptionist zijn, de accountant of zelfs de stagiaire. 

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie