Afbeelding
D66 Leusden

D66 Leusden wil af van onveilige situaties op de geleidelijn

10 november 2020 om 12:00 Politiek

LEUSDEN Mensen die slechtziend of blind zijn, vertrouwen op geleidelijnen om op straat hun weg te vinden. Maar omdat een groot aantal Nederlanders geen rekening houdt met het vrijhouden van de geleidelijnen, lopen zij vaak tegen obstakels aan. Ook in Leusden levert dit levensgevaarlijke situaties op, aldus D66 Leusden. Raadslid Jan Mülder dient daarom donderdag 12 november samen met CU-SGP en GroenLinks-PvdA de motie ‘Houd de lijn vrij’ in bij het raadsvoorstel Inclusieagenda. 

Dit raadsvoorstel gaat met name over de toegankelijkheid van mensen met een beperking in de gemeente Leusden. Een onderwerp dat brede belangstelling geniet van alle raadsleden. 

Mülders motie is gebaseerd op de publiekscampagne ‘Houdt de lijn vrij!’ van het Bartime´us Fonds. Met de speciaal ontwikkelde game Swipe Your Way, online video’s en de website houddelijnvrij.nl wil de campagne bij iedereen in Nederland tussen de oren krijgen dat obstakelvrije geleidelijnen van levensbelang zijn. 

GEBARRICADEERD ,,De Hamershof en de andere winkelcentra in de gemeente Leusden hebben goede routes van geleidelijnen. Helaas zien we dat deze geleidelijnen regelmatig gebarricadeerd zijn”, zegt Mülder. ,,Mensen die zelf geen gebruik maken van deze lijnen herkennen de lijnen vaak zelfs niet omdat ze er niet overal hetzelfde uitzien. Wist je dat de metalen gootjes in de Hamershof ook geleidelijnen zijn?”

Het team van ‘Houd de lijn vrij!’ heeft daarom ook een permanente oplossing voor het probleem ontwikkeld: een stoeptegel met daarop het campagne-icoon, een figuur die met taststok over de geleidelijn loopt, met daarnaast het woord ‘vrijhouden’. De tegel is bedoeld om direct naast de geleidelijnen te leggen, als permanente herinnering aan weggebruikers om de geleidelijn vrij te houden. 

INZICHTEN In zijn motie roept Mülder het college op om in het kader van de uitvoering van de Inclusieagenda 2020-2022 gebruik te maken van de inzichten en mogelijkheden van de campagne om mensen te helpen herinneren aan het vrijhouden van de geleidelijnen.

,,De motie sluit naadloos aan bij de doelstellingen van de inclusieagenda. Er is al een schouw van de openbare buitenruimte aangekondigd. Tijdens die rondgang door de winkelcentra bekijkt de gemeente samen met ervaringsdeskundigen waar verbeteringen op het gebied van toegankelijkheid nodig zijn. Wat mij betreft kan die tegel daar onderdeel van uitmaken,” aldus Mülder.

Afbeelding
Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie