De resten van de ingestorte oranjerie op het terrein van huize Den Treek.
De resten van de ingestorte oranjerie op het terrein van huize Den Treek. Daan Bleuel

Gemeente draait eigenaren ingestorte oranjerie de duimschroeven aan

11 juni 2021 om 15:00 Politiek

LEUSDEN De gemeente wil de eigenaren van een ingestorte, monumentale oranjerie op het terrein van huize Den Treek de duimschroeven aandraaien, om ze in actie te laten komen. Dat schrijft het college in een raadsinformatiebrief aan de gemeenteraad.

door Daan Bleuel

Uit de brief aan de raad komt naar voren dat de eigenaren zich in gesprekken met de gemeente onberekenbare partners hebben getoond. Het college meldt dat enerzijds de weg van formele brieven met de dreiging van dwangsommen is bewandeld, maar dat men anderzijds proberen ‘de zaak minnelijk te schikken’. ,,We proberen er zonder bezwaar en beroep samen uit te komen’’, schrijft het college aan de raad.

‘GEEN VERGUNNING AANGEVRAAGD’ Die pogingen startten veelbelovend, maar de gewenste vervolgacties bleven tot nu toe uit. ,,Dit leek in eerste instantie de goede weg op te gaan’’, zeggen B&W daar zelf over. ,,Echter, tot op heden is door de eigenaar, tegen de belofte in, nog geen vergunning aangevraagd, noch voor sloop, noch voor bouwen.’’

Voor de gemeente raakt de maat nu vol. ,,Wanneer de eigenaar geen vergunning aanvraagt, zien we ons genoodzaakt het traject van dwangsom en bestuursdwang weer op te zoeken’’, schrijft het college. ,,Maar dat zal niet makkelijk zijn’’, verzuchtte wethouder Erik van Beurden, donderdagavond tijdens een bijeenkomst van de raad in antwoord op vragen van D66-raadslid Jan Mülder. 

‘MOEDWILLIGE VERWAARLOZING’ Het Rijksmonument uit 1880 stortte vorig jaar augustus in. De erfgoedvereniging Heemschut veronderstelde in een artikel in de Leusder Krant van november vorig jaar dat moedwillige verwaarlozing van het pand de oorzaak van het uiteindelijk instorten was. ,,Het is gebleken dat het onderhoud van het gebouw in de afgelopen jaren niet gericht is geweest op de instandhouding daarvan’’, stelde de vereniging destijds.

De eigenaren draaiden in een reactie oorzaak en gevolg om. Het pand zou zijn ingestort nadat het -op last van de gemeente- voorzien was van een dekzeil. Dat had verdere schade aan het gebouw door de elementen moeten verhinderen. Maar omdat er zich regenwater in verzamelde, kon de constructie dat gewicht niet dragen. 

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie