Afbeelding
pixabay
Column

Klovenslechter

23 juni 2021 om 11:29 Politiek

Karolien Pouwels en Ina Schutte hebben zich de afgelopen weken, als ware hoeders der democratie, ingezet voor het lokale bestuur. Met de campagne Politiek Actief gingen raadslid en griffier op zoek naar nieuwe dienders van de publieke zaak.

Volgend jaar verkiest ook Leusden zijn nieuwe gemeenteraad en met nog negen maanden voor de boeg is het van belang dat kersverse borelingen hun (publieke) zaakjes straks op orde hebben. Pouwels en Schutte hebben er alle vertrouwen in, want hun barricadewerk leverde zestien enthousiaste deelnemers op. Zij worden de komende maanden met een cursus klaargestoomd als politieke ambtsdragers en ik stel me zo voor dat ze als stagiairs vaak langs de zijlijn zullen horen, zien en schrijven. Uiteraard moeten ze ook het veld in om het welbevinden van Leusden te tempen en te toetsen. Al die ervaringen gaan vervolgens mee naar het Huis van Leusden en worden binnen de organisatie op facts gecheckt. Snel nog een belletje hier of een babbeltje daar en dan weer door naar de volgende vergadering. En al dat huiswerk niet te vergeten, véél huiswerk. Ik zie het aan mijn buurvrouw Denise, die in de raad vooral het linkse geluid laat horen en eenmaal thuis vaak radeloos ter aarde stort. Het sloopt haar.

Gekkigheid natuurlijk, deze gechargeerde taakbeschrijving. Denise schept er zichtbaar genoegen in, net als haar twintig collega’s. Vraag het ze anders zelf, want heel Leusden kan per e-mail te rade gaan bij Wout, Roos, Jan en consorten. Of misschien kunt u voor hen een raadgever zijn, want zo open kan politiek ook zijn. In ieder geval in Leusden.

Het bekennen van de politieke kleur is voor de debutanten nu nog niet aan de orde. Nee, deze negen maanden zijn vooral bedoeld om wijze raad te vergaren, opdat men volgend jaar maart zelf een nog wijzere raad zal vormen. Er ligt namelijk een bonus in het verschiet: met het groeien van de gemeente is de grens van 30.000 inwoners gepasseerd en daarmee heeft Leusden recht op twee extra raadsleden. Voorzitter Bouwmeester, die zijn ‘schaapjes’ nu nog op het droge heeft, mag zijn borst straks natmaken met 23 leden. Ach, even ter vergelijking: buurman Bolsius moet 39 bokken in bedwang houden, in een stad die heel wat politieke stormen moet doorstaan.

Laat ik daarom mijn laatste woorden deze week besteden aan de woorden van mijn columnerende voorganger, Gerhard te Winkel. Hij schreef een boeiende roman over de besognes in politiek Amersfoort: De Kloof. Het raadsproces, de strijd om de macht en het eindeloze geëmmer gaan 252 bladzijden lang gepaard met haat en nijd, list en bedrog. Het is een lust voor journalisten en een must voor raadsleden in spe. Zo doen wij het namelijk niet in Leusden, godzijdank.

Karolien en Ina, deze vakliteratuur is direct te bestellen bij Gerhard. Doe maar zestien keer.

Marco Bosman, bosmans@xmsnet.nl.

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie