Het lokale Geldloket moet nadrukkelijker worden ingeschakeld om mensen die recht hebben op een bijstandsuitkering op te sporen.
Het lokale Geldloket moet nadrukkelijker worden ingeschakeld om mensen die recht hebben op een bijstandsuitkering op te sporen. Foto: Archief BDUmedia
algemene beschouwingen

‘College moet actiever op zoek naar mensen die ten onrechte geen gebruik maken van de bijstand’

27 juli 2021 om 14:00 Politiek

LEUSDEN De fracties van ChristenUnie-SGP, D66 en de SP willen dat het college actiever op zoek gaat naar mensen die recht hebben op een bijstandsuitkering. Volgens de partijen is er een aanzienlijke groep die daar nu nog geen gebruik van maakt, maar er wel recht op heeft.

door Daan Bleuel

De motie van de drie partijen die het initiatief namen, kreeg tijdens de algemene beschouwingen, een paar weken geleden, unaniem steun voor de oproep om de gemeente meer hulp te laten bieden bij inkomensproblemen.

RECHT OP BIJSTAND Volgens de indieners van de motie is uit recent onderzoek gebleken dat een aanzienlijke groep mensen die recht heeft op een bijstandsuitkering daar geen gebruik van maakt. Uit datzelfde onderzoek blijkt dat gemeenten weinig zicht hebben op de groep die zichzelf het recht op een bijstandsuitkering ontzegt.

Volgens de initiatiefnemers van de motie gaat het vaak om ZZP’ers, jongeren tot 27 jaar en migranten uit Oost-Europese landen. ,,Deze mensen leven dus eigenlijk gewoon in armoede’’, constateren de drie fracties in hun motie. 

‘COMPLEX EN STRENG’ Ze veronderstellen dat de uitkeringsregelgeving dermate complex en streng is dat mensen ervan afzien om voor hulp bij het uitkeringsloket aan te kloppen. ,,Maar een bijstandsuitkering is iets waar mensen met een te laag inkomen récht op hebben’’, aldus CU-SGP, D66 en SP.

Tegelijk constateren de indieners van de motie dat Leusden over een goede plek beschikt waar inkomensproblemen besproken kunnen worden. ,,Het lokale Geldloket is de eerste plaats waar mensen bij vragen en hulp rond inkomen terecht kunnen.’’

GELDLOKET Het college krijgt van de voltallige gemeenteraad de opdracht om te zorgen dat het Geldloket nog breder bekend en laagdrempeliger toegankelijk wordt. Dat zou deels moeten gebeuren door de drie specifieke doelgroepen (ZZP’ers, jongeren onder de 27 en Oost-Europese migranten) gericht op het Geldloket te wijzen.

Verder wil de gemeenteraad dat het college lokale regelgeving die niet noodzakelijk is bij hulpvragen afschaft. Landelijke regels die hulpvragen ontmoedigen zou het college bij de minister onder de aandacht moeten brengen. 

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie